3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήταν συνδιοργανωτής του 3ου Διεθνές Σεμινάριο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, το οποίο διοργανώθηκε στο Πεκίνο από 3 έως 8 Δεκεμβρίου 2017 από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Fangshan, με την υποστήριξη του Υπουργείου Φυσικών Πόρων της Κίνας και της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών και τη συνεργασία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Ν Ζούρος, Liu Yuan, He Qingcheng, Wang Xunlian, Shahbaz Khan, Qi Wndong -ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Συντονιστές της διοργάνωσης ήταν οι Καθηγητές Zhang Jianping  του Πανεπιστήμιου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και Νίκος Ζούρος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην διοργάνωση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου και του συμφώνου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ τους τον Ιούλιο του 2015  και η οποία δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και τη χώρα μας.

Το 3ο Διεθνές Σεμινάριο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO του Πεκίνου αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση της Κίνας. Η Κινεζική Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, γεγονός που υπογραμμίζεται από την παρουσία και ομιλία στην εναρκτήρια τελετή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Φυσικών Πόρων της Κίνας κ. Liu Yuan, του Αντιπροέδρου της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών κ. He Qingcheng και του Προέδρου του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου κ. Wang Xunlian. Επίσης, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Διευθυντής της Επιτροπής UNESCO Ασίας και Ειρηνικού κ. Shahbaz Khan και ο Αντιδήμαρχος της επαρχίας Fangshan κ. Qi Wndong.

Στο σεμινάριο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO συμμετείχαν 120 διευθυντές και στελέχη Μουσείων και Γεωπάρκων, ερευνητές και καθηγητές Πανεπιστημίων από ολόκληρη την κίνα  την Κίνα.

Ν ΖΟΥΡΟΣ

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος κατά τη διάρκεια των ομιλιών του επικεντρώθηκε στο ρόλο των Μουσείων στα Γεωπάρκα και τη σημασία τους για την ανάδειξη των στοιχείων που συνιστούν τη γεωλογική και φυσική κληρονομιά της γης αλλά και το ρόλο τους για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα φυσικών καταστροφών και κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερα τόνισε την αξία της εφαρμογής σχεδίου διοίκησης και διαχείρισης Μουσείων, την σημασία του εκπαιδευτικού ρόλου των Μουσείων σε περιοχές Γεωπάρκων και παρουσίασε τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναφέρθηκε στις δράσεις για την ανάδειξη της Λέσβου – Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO σε τουριστικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού καθώς και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε θέματα γεωδιατήρησης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ της Λέσβου και άλλων περιοψών που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

 

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου
με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου συνεργάζονται στενά από το 2015 με στόχο την ενίσχυση και προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης αλλά και ανάδειξης και προστασίας της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς.

Επιστημονικός υπεύθυνος της συνεργασίας εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Νικόλαος Ζούρος.

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πολλές δράσεις στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων που περιλαμβάνουν:

  1. Συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στο Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ιούνιος 2016, Ιούνιος 2017).
  2. Συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών του  Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στο Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ιούνιος 2017)
  3. Εκπαιδευτικές επισκέψεις και άσκηση πεδίου στη Λέσβο ομάδων τελειόφοιτων προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και ομάδας καθηγητών με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της σχολής Γεωλογικών Επιστημών (Αύγουστος 2016, Αύγουστος 2017).
  4. Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα εντατικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου (Ιανουάριος 2016, Νοέμβριος 2016, Δεκέμβριος 2017).
  5. Διαλέξεις του καθ. Ν. Ζούρου στο Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου (Ιανουάριος 2016, Δεκέμβριος 2016, Ιούνιος 2017, Σεπτέμβριος 2017).
  6. Απονομή στον καθηγητή Ν. Ζούρο του τίτλου του Επισκέπτη Καθηγητή του  Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου.
  7. Πολυήμερες επισκέψεις πεδίου σε περιοχές με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στην Κίνα με στόχο κοινές ερευνητικές δράσεις στις περιοχές Yanqing, Ningde, και Suinning (Ανοιξη 2017, Σεπτέμβριος 2017).
  8. Έρευνα πεδίου στη Λέσβο υποψήφιου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου (Ιούνιος – Δεκέμβριος 2017) σε συνεργασία και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΑΠΟΨΗ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

Πρόκειται για μια συνεργασία με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα τόσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και για την τοπική κοινωνία της Λέσβου.