13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 7 έως 20 Οκτωβρίου 2019 στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών,  όπως έχει καθιερωθεί η 13 Οκτωβρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο και κυρίως να βιώσουν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην περίπτωση ενός σεισμού. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί. Έτσι, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού, η ανάγκη προετοιμασίας και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας και προετοιμασίας είναι εξαιρετικά σημαντικές.

 

Βιωματική εκπαιδευτική προσομοίωσης σεισμού
στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα υλοποιηθεί προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που θα βιώσουν οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural  regeneration through systemic heritage – led strategies – RURITAGE» στο πλαίσιο του HORISON 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.