Μια καινούρια πρωτοβουλία υλοποιείται αυτό το καλοκαίρι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της διαδικασίας ενημέρωσης των κατοίκων και των επισκεπτών για την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, παρουσιάζει την Ψηφιακή παρουσίαση των Γεωτόπων της Λέσβου που αποτελούν γνωστά και άγνωστα στους πολλούς στοιχεία του Λεσβιακού τοπίου, τα οποία τεκμηριώνουν γεγονότα και διαδικασίες που διαμόρφωσαν την ιστορία και την εξέλιξη του νησιού.

Οι Γεώτοποι (geosites) αποτελούν προστατευόμενα στοιχεία του τοπίου σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία γιατί αποτελούν τους βασικούς μάρτυρες της ιστορίας της γης.

Συνεχίζεται η ψηφιακή παρουσίαση και περιήγηση στους 160 καταγγεγραμμένους γεωτόπους του Γεωπάρκου Λέσβου με το σπήλαιο της Αντισσας!

Ο Σπηλιος, το σπήλαιο της Αντισσας, τόπος λατρείας του Ορφέα κατα την Αρχαιότητα.
Η είσοδος στην νότια πλευρά του ασβεστολιθικού όγκου που αναδύεται ανάμεσα στα νεώτερα ηφαιστειακά πετρώματα που τον περιβάλουν φανερώνει την ιδιαίτερα έντονη τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής.
Το καρστικό εγκοιλο δημιουργείται πάνω σε ένα μεγάλο τεκτονικό ρήγμα στον ασβεστολιθικό βράχο.
Στην πραγματικότητα η διάλυση του ασβεστόλιθου γίνεται λόγω της κυκλοφορίας του νερού πάνω στις τεκτονικές ασυνέχειες.
Αν αξιοποιήσουμε την σχέση γεωτόπων, βιοποικιλότητας, πολιτιστικής κληρονομιάς, μυθολογίας και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργούμε στη Λέσβο εμπειρίες μοναδικές για τον σύγχρονο απαιτητικό επισκέπτη.
ΛΕΣΒΟΣ ¨Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO