Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Wudalianchi της Κίνας  στη Λέσβο

Πρωτοβουλίες συνεργασίας σε θέματα γεωδιατήρησης
και ανάδειξης ηφαιστειακών μνημείων

Αντιπροσωπεία κυβερνητικών στελεχών από το Γεωπάρκο Wudalianchi που βρίσκεται στην επαρχεία Heilongjiang της Κίνας, πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη από 20 έως 22 Ιουνίου 2016 στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και συμμετείχαν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Γεωπάρκου Wudalianchi κ. Wang Shuyi, ο Διευθυντής του Επιστημονικού-Ερευνητικού Κέντρου κ. Zhu Yueshan καθώς και το στέλεχος του Γεωπάρκου Wudalianchi κα. Zhang Jiabo.

antiprosopia_lesvo_bgΣκοπός της επίσκεψής τους ήταν να γνωρίσουν από κοντά τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και τις ηφαιστειακές δομές του Γεωπάρκου Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής τους είχαν την δυνατότητα να συζητηθούν οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων, τα οποία εμφανίζουν πολλές ομοιότητες καθώς διαθέτουν μοναδικά ηφαιστειακά μνημεία και ιαματικές πηγές. Παράλληλα, στόχος τους ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα γεωδιατήρησης και ανάδειξης ηφαιστειακών μνημείων που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου, οι οποίες θεωρούνται πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την Κίνα περιλάμβανε επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Γνώρισαν το Γεωπάρκο Λέσβου, τους σημαντικότερους γεωτόπους της Λέσβου, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία και κυρίως τις υποδομές για την ανάδειξη των ηφαιστειακών γεωτόπων και του Απολιθωμένου Δάσους.

antiprosopia_mouseio_bgΗ επίσκεψη της αντιπροσωπείας από την Κίνα αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην άνθιση μελλοντικών συνεργασιών και κυρίως στην προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους στην Κίνα με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ WUDALIANCHI

To Γεωπάρκο Wudalianchi βρίσκεται στην επαρχεία Heilongjiang της Κίνας και καλύπτει μια έκταση 720 τ.χμ. Κύριο χαρακτηριστικό του Γεωπάρκου είναι η παρουσία εντυπωσιακών ηφαιστειακών δομών και ιαματικών πηγών που συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.

Το γεωπάρκο διαθέτει όλες τις ηφαιστειακές δομές και τοπία τα οποία σπάνια συναντώνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ηφαίστεια Wudalianchi είναι από τα καλύτερα διατηρημένα ηφαίστεια και αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό σύμπλεγμα ηφαιστείων στην Κίνα. Στο Γεωπάρκο υπάρχουν 14 ηφαίστεια, εκ των οποίων τα 12 ηφαίστεια έδωσαν εκρήξεις πριν από 12 με 1 εκ. χρόνια ενώ τα 2, που καλύπτουν μια έκταση πάνω από 60 τ.χμ., έδωσαν εκρήξεις το 1719 και 1721, από τις πιο πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις στην Κίνα. Η μελέτη του συμπλέγματος των ηφαίστειων του Wudalianchi είναι εξαιρετικής σημασίας για τη μελέτη των κινήσεων των λιθοσφαιρικών πλακών και της εξέλιξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας ενώ είναι επίσης πολύ σημαντικά για τη μελέτη της τοπικής ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Γεωπάρκου είναι η παρουσίαση σημαντικών ιαματικών πηγών με θεραπευτικές δράσεις. Τα πλούσια φυσικά στοιχεία της περιοχής οδήγησαν τους πρώτους κατοίκους της να την επιλέξουν ως χώρο εγκατάστασης, σχηματίζοντας έτσι σταδιακά στην περιοχή ένα ειδικό εθνικό πολιτισμό αλλά και ήθη και έθιμα του λαού στην Wudalianchi που συνδέονται άμεσα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής.

Το ιδιόμορφο ηφαιστειακό τοπίο, οι μοναδικές ηφαιστειακές γεωμορφές και οι ιαματικές πηγές με την ιδιαίτερη θεραπευτική τους δράση, συνέβαλαν ώστε η περιοχή να αποτελεί πλέον ένα διάσημο φυσικό προορισμό, με αξιοθέατα, ιαματικές πηγές, ψυχαγωγία, αλλά και ως χώρος επιστημονικής έρευνας. Το μοναδικό φυσικό και γεωλογικό περιβάλλον του γεωπάρκου αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τουριστικούς λόγους όσο και ως χώρος θεραπείας και ανάρρωσης.