Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από την περιοχή Suining της Κίνας  στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία κυβερνητικών στελεχών από την περιοχή Suining της επαρχίας Sichuan της Κίνας, πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν το γενικό κυβερνητικό στέλεχος της περιοχής Suining κ. Zhou Hong, η κα. Xiang Li, Διευθύντρια Φυσικών Πόρων της τοπικής κυβέρνησης του Suining, ο κ. Hu Mingchao, Δήμαρχος Daying, ο κ. Du Sheng, Δήμαρχος Shehong καθώς και ο κ. Luo Qinglun, Υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων της κυβέρνησης του Suining.

Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να γνωρίσουν από κοντά τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης καθώς και το πρόγραμμα συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων, το οποίο με μεγάλη επιτυχία υλοποιείται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής τους είχαν τη δυνατότητα να συζητηθούν οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, τα οποία εμφανίζουν πολλές ομοιότητες καθώς διαθέτουν μοναδικά πυριτιωμένα φυτικά απολιθώματα. Παράλληλα, στόχος της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα γεωδιατήρησης και συντήρησης που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και οι οποίες θεωρούνται πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η κυβερνητική αντιπροσωπεία από την Κίνα συνοδευόμενη από τον Καθ. Νίκο Ζούρο επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ενημερώθηκαν για τις δράσεις ανάδειξης και προστασίας καθώς και για τα υπαίθρια Πάρκα επίσκεψης του Απολιθωμένου Δάσους.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από την Κίνα αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην άνθιση μελλοντικών συνεργασιών και κυρίως στην προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στην Κίνα με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού.

Η περιοχή Suining της Κίνας

Η περιοχή Suining της Κίνας βρίσκεται στο κέντρο της Κόκκινης Λεκάνης ή Λεκάνης του Σιτσουάν. Πήρε το όνομά της από τα κόκκινα στρώματα ψαμμίτη Ιουρασικής ηλικίας, τα οποία κυριαρχούν στην περιοχή.

Τα καλά διατηρημένα στρώματα της λεκάνης του Σιτσουάν έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για την παλαιοντολογία καθώς συναντώνται σημαντικά απολιθώματα δεινοσαύρων.

Η περιοχή Suining εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου καθώς έχουν αποκαλυφθεί ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας απολιθωμένα δέντρα που συγκροτούν το Απολιθωμένο Δάσος του Shehong και τα οποία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με το απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.