Το Πανεπιστήμιου του Κιέλου από τη Γερμανία στη Λέσβο

Για δεύτερη χρονιά Φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου από τη Γερμανία πραγματοποίησαν το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 εκπαιδευτική επίσκεψη στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν αρχικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο του Μουσείου, για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους της Λέσβου. Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων στην κατανόηση της ιστορίας της γης, τη σημασία των απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους για τη μελέτη και την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Πανεπιστήμιο Κιέλου-Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου sΣτη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και το Πάρκο Σιγρίου όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο ριζικά συστήματα και ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών του Μουσείου στη νησίδα Νησιώπη και τις σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Οι φοιτητές μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, τη μελέτη και ανάδειξή του καθώς και των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου, ενώ οι συνοδοί Καθηγητές δήλωσαν ότι και για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά προγραμματίζουν ανάλογες εκπαιδευτικές επισκέψεις στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.