ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, υποδέχεται τους επισκέπτες το ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ της ΛΕΣΒΟΥ, το πρόπλασμα του Δεινοθειρίου που έζησε στη Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Πρόκειται για το ακριβές πρόπλασμα Δεινοθηρίου σε φυσικές διαστάσεις το οποίο διαθέτει ηχητικά εφέ και κίνηση και κατασκευάσθηκε με βάση τα στοιχεία που από τα οστά και την οδοντοστοιχία του ζώου του αποκαλύφθηκαν εδώ και μία 10ετία στην περιοχή του Γαβαθά!

Όλοι οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το μεγάλο προβοσκηδωτό ζώο που πλέον εντάσσεται στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου μαζί με τα πολλά νέα ευρήματα των ανασκαφών στο Απολιθωμένο Δάσος που εμπλουτίζουν την εμπειρία της επίσκεψης μετατρέποντας την σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και στα οικοσυστήματα της Αιγηίδας, της ενιαίας ξηράς που υπήρχε πριν από εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή του Αιγαίου!

Επιτυχημένη η παρουσίαση της έκθεσης του Δεινοθηρίου στην Πέτρα

Εν τω μεταξύ με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» στη Πέτρα στο πολιτιστικό κέντρο Στ. Παυλής.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργάνωσε καθημερινά ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ξεναγήσεις, τόσο για μαθητές και φοιτητές, όσο και για ομάδες ενηλίκων, ειδικών ομάδων και μεμονωμένων επισκεπτών.

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Δεινοθήριο της Λέσβου αλλά και τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια μέσα από μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρήματα φυτικών απολιθωμάτων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτικά ενημερωτικά κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας και ανήκει σε κατηγορία ζώων που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία εκείνη την περίοδο.

Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου Γαβαθάς. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος με τα μασητικά δόντια και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.

Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο. Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Προέκυψε τελικά το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 -19 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στο Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:

  1. το απολίθωμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,
  2. η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,
  3. αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των δεινοθηρίων στην Ευρώπη και
  4. με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των δεινοθηρίων από το χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω της Μικράς Ασίας -Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.