«ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ»  Συνεχίζεται έως το τέλος Αυγούστου η πρωτότυπη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη

Με μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό συνεχίζεται έως τέλος Αυγούστου η παρουσίαση της πρωτότυπης έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη, η οποία παρουσιάζει σπουδαία νέα ευρήματα των ανασκαφών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

to_dasos2_bgΗ  έκθεση ταξιδεύει τους επισκέπτες στους χώρους του εργοταξίου κατά μήκος της διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, όπου και μεταφέρει ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής, των εργασιών συντήρησης, ανάδειξης και προστασίας των ιδιαίτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας απολιθωμένων φυτών. Εστιάζει, παράλληλα, στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση ενός μοναδικού γεωλογικού μνημείου και γνωρίζει στους επισκέπτες της το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου σημασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, τη μελέτη της βιοποικιλότητας και τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας και το χώρο του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών. Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα, πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ»

Παράλληλα με την έκθεση υλοποιείται καθημερινά Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 11:00 – 13:00 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά 5 – 12 ετών.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας τα παιδιά για δύο ώρες γίνονται ερευνητές του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μέσα από μια διαδρομή έρευνας στον εκθεσιακό χώρο, ανακαλύπτουν πληροφορίες για τα φυτικά απολιθώματα, τα ηφαιστειακά υλικά, αναζητούν πληροφορίες για τις εργασίες που υλοποιούνται στο εργοτάξιο κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, την κάθε εργασία, τη χρησιμότητά της, ποια εργαλεία χρησιμοποιούνται, τα αποτελέσματά της αλλά και τη σημασία τους για την προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Παράλληλα, στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιούνται ενημερωτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες καθώς και ειδικές δράσεις για άτομα με προβλήματα όρασης.

to_dasos_3bgΗ έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά Τρίτη – Σάββατο 10:30 – 13:30 & 19:00 – 21:30.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.theforestundertheroad.gr, www.lesvosmuseum.gr.