ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΡΑΣ  ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΝΗΣΙΩΠΗΣ

Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές
από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Άγρας συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016.

Η εκπαιδευτική δράση ξεκίνησε με ενημέρωση για το Απολιθωμένο Δάσος και τη σημασία των ευρημάτων του Πάρκου Νησιώπης για τη μελέτη της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής. Οι μαθητές γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα απολιθωμένα φυτά, το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τις μεγάλες γεωλογικές αλλαγές που δημιούργησαν το σημερινό τοπίο της Λέσβου.

Ακολούθησε η περιήγηση στη Νησιώπη με το ειδικό σκάφος με το γυάλινο πυθμένα του Μουσείου «ΝΗΣΙΩΠΗ», κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι μέχρι τη Νησιώπη παρατήρησαν το βυθό και γνώρισαν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του αλλά και μεταφέρθηκαν νοερά εκατομμύρια χρόνια στο γεωλογικό παρελθόν.

skafos_bg

Ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα ΝΗΣΙΩΠΗ – Περιήγηση μαθητών

Στο χερσαίο τμήμα της Νησιώπης περιηγήθηκαν στους χώρους των ανασκαφών και επισκέφτηκαν εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων, ιστάμενους και κατακείμενους, άριστα διατηρημένους που αποτελούν ένα ανοιχτό βιβλίο της εξέλιξης των φυτών στην περιοχή και πιστοποιούν τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους. Σε κάθε τμήμα του νέου θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης οι μαθητές με μεγάλη επιτυχία ανακάλυψαν μοναδικά τεκμήρια των αλλαγών στο τοπίο, στο κλίμα αλλά και τεκμήρια γεωλογικών φαινομένων όπως η ηφαιστειότητα και οι σεισμοί που ήταν βασικοί παράγοντες για την γεωλογική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου. Οι μαθητές παρατήρησαν τα ρήγματα, τα στρώματα των ηφαιστειακών υλικών και περπάτησαν ανάμεσα στους απολιθωμένους κορμούς 20 εκατομμυρίων ετών στη Νησιώπη οι οποίοι μαρτυρούν το μοναδικό γεωλογικό ταξίδι της Λέσβου.

Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων. Μέσα από τις ειδικές μακέτες και τα εκθέματα του Μουσείου γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου Άγρας δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη και το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με το οποίο  έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τμήμα του βυθού και να ανακαλύψουν τον πλούτο του θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Νησιώπη καθώς και για δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.