ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Για 6η συνεχόμενη χρονιά φοιτητές του Πανεπιστημίου Κιέλου επέλεξαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εκπαιδευτική άσκηση υπαίθρου σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για 19 προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου από τη Γερμανία οι οποίοι συνοδεύονταν από τον υπεύθυνο Καθηγητή Νάσο Βαφείδη και 6 ακόμα Καθηγητές του ίδιου Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο του Μουσείου, για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους. Στη συνέχεια οι φοιτητές γνώρισαν τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τη σημασία τους για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Γεμάτοι νέες γνώσεις και εμπειρίες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κιέλου συμμετείχαν σε ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης.  Οι φοιτητές με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή γύρω από τη Νησιώπη, επισκέφτηκαν αρχικά το θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου και μελέτησαν το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τις θαλάσσιες γεωμορφές, τα ηφαιστειακά πετρώματα, τα τεκτονικά στοιχεία και κατέγραψαν όλα τα στοιχεία που αποτελούν μάρτυρες της πολύπλοκης γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου. Οι φοιτητές με μεγάλη επιτυχία αναζήτησαν τα τεκμήρια της μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας αλλά και των μεγάλων γεωλογικών ρηγμάτων που δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη, γνώρισαν το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τη συμβολή του στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης όπου μελέτησαν τους χώρους των ανασκαφών και ενημερώθηκαν για τις μεθόδους χαρτογράφησης, ανασκαφής και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων.

Οι φοιτητές μετά το πέρας της εκπαιδευτικής άσκησης υπαίθρου δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις γνώσεις που απέκτησαν στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και ιδιαίτερα το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και χαρακτήρισαν την περιοχή ως ένα μοναδικό εργαστήριο για τη μελέτη των φαινομένων και της γεωλογικής ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.