Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου προορισμός επιμόρφωσης εκπαιδευτικών από ευρωπαϊκές χώρες

Διεθνών προδιαγραφών οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους επισκέφτηκαν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 28 εκπαιδευτικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και 5 καθηγητές οι οποίοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο επιμόρφωσης στη Λέσβο προσκεκλημένοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου. Το σεμινάριο υλοποιείται σε συνέχεια του περσινού ειδικού σεμιναρίου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius EDUGLOCAL, με βασικό αντικείμενο τις φυσικές καταστροφές και ειδικότερα το σεισμικό κίνδυνο και την κλιματική αλλαγή.

Οι εκπαιδευτικοί ακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοίμασε το Μουσείο, το οποίο περιλάμβανε γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος και το σεισμικό κίνδυνο καθώς και ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αρχικά επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενημερώθηκαν για τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους και τα γεωλογικά φαινόμενα που συνδέονται με τη δημιουργία του καθώς και τα τεκμήρια που αποκαλύπτει το Απολιθωμένο Δάσος για την κλιματική αλλαγή, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν οι μαθητές μέσα από ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή. Ακολούθως, στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου μέσα από τις ειδικές μακέτες και τα εκθέματα του Μουσείου γνώρισαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκ. χρόνια και ενημερώθηκαν για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της ιστορίας της γης και ειδικότερα τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Στη συνέχεια συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση, ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών και εκπαιδευτικών για την περίπτωση σεισμού και βιώσαν στη σεισμική τράπεζα μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο. Ειδική αναφορά έγινε στη σημασία του εκπαιδευτικού προγράμματος για εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα πρόληψης και γνωριμίας με τα μέτρα προστασίας.

Η εκπαιδευτική τους επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου παρατήρησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα ευρήματα των απολιθωμένων δέντρων ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στοιχεία καταστροφής από ρήγματα και μεγάλους σεισμούς τα οποία έχουν αποτυπωθεί πάνω στα απολιθώματα.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ειδικότερα του σεισμικού κινδύνου καθώς και η γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος εντυπωσίασαν τους εκπαιδευτικούς από την Ευρώπη. Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι εντυπώσεις τους από την εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Ήδη, μετά την επιτυχημένη εκπαιδευτική τους επίσκεψη δήλωσαν ότι θα επισκεφτούν ξανά τη Λέσβο τον προσεχή Απρίλιο για την υλοποίηση ενός νέου επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς.