Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων.

Η προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους περιλαμβάνει πεντάγωνο 150.000 στρεμμάτων με κορυφές τα χωριά Σίγρι, Σκάλα Ερεσού, Ερεσός, Άντισσα, Γαβαθάς. Μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης αποκαλύπτονται τμήματα κορμών, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων καθώς και απολιθωμένα οστά ζώων. Σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές συναντώνται επίσης στην παράκτια ζώνη αλλά και στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου.

Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους βρίσκονται οι σημαντικότερες επισκέψιμες θέσεις. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών επιλογών, προκειμένου να παρατηρήσουν τις συγκεντρώσεις των απολιθωμένων κορμών:

1) το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, το οποίο διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή ευρημάτων που καταγράφουν και αναπαριστούν την εξέλιξη του ευρύτερου οικοσυστήματος του Βορείου Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια καθώς και την εξέλιξη των φυτών στη Γη

2) το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, στην τοποθεσία Μπαλή Αλώνια

3) το Πάρκο Σιγρίου, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι

4) το Πάρκο Πλάκας Σιγρίου, που βρίσκεται 800 μέτρα νότια του Σιγρίου,

5) τις ειδικές διαδρομές πεζοπορίας «Τα μονοπάτια της Λάβας» που συνδέουν τις απολιθωματοφόρες περιοχές.

Συνέχεια…