ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ

Μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος με το έργο του, σημάδεψε μια για πάντα την παγκόσμια σκέψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 και ώρα 8:30 μ.μ. στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Την εκδήλωση οργανώνει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες καλοκαιριού στο Σίγρι».

Η βραδιά θα αρχίσει με διάλεξη του γνωστού συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη με θέμα «Αλμπέρ Καμύ, ο άνθρωπος της Μεσογείου». Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστούν γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου φιλοσόφου και συγγραφέα του 20ου αιώνα (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1957), ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με την Ελλάδα και αγάπησε την μικρή μας πατρίδα, το Σίγρι της Λέσβου (1959).

«… όταν αράξαμε στο Σίγρι, μαγεύτηκα από τη γραφική λιτότητα του τοπίου, τους απλούς ανθρώπους, το Απολιθωμένο Δάσος… Εδώ θέλω να ‘ρθω να ζήσω και να εργαστώ, είπα σε κάποια στιγμή. Να, εκεί, πάνω στη θάλασσα, σ’ αυτό το απόμερο σπιτάκι» διηγείται μεταξύ άλλων ο Αλμπέρ Καμύ για το Σίγρι.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το έργο του Καμύ θα διαβάσει η ηθοποιός Όλγα Νικολαΐδου. Την εκδήλωση παρουσιάζει η μουσειολόγος, ιστορικός τέχνης Σοφία Πελοποννησίου, η οποία ως υπεύθυνη της «Οικίας Κατακουζηνού», θα μας μιλήσει για την σχέση του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού με τον Γάλλο διανοητή.

Επίσης, σε μεγάλη οθόνη θα προβληθούν σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του μεγάλου φιλοσόφου, καθώς και διάφορα αποφθέγματα από το έργο του. Τέλος, θα ακουστεί η φωνή του Αλμπέρ Καμύ και συγκεκριμένα ένα ηχητικό απόσπασμα-ντοκουμέντο από την ομιλία του στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ (Στοκχόλμη, 10 Δεκεμβρίου 1957).

Τραγούδια της Μεσογείου θα ερμηνεύσει με την αισθαντική φωνή της η Δέσποινα Κριμπά. Στην κιθάρα ο συνθέτης Γιώργος Αθανασακόπουλος (ιδρυτής του μουσικού συνόλου Vibrato). Παράλληλα οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ηχόραμα του Δημήτρη Ταλιάνη με σχετικό θέμα.

Επιμέλεια κειμένων: Διονύσης Καρατζάς. Έρευνα και επεξεργασία φωτογραφικού υλικού: Ελίζα Κοκκίνη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: «Πλοηγός πολιτιστική εταιρεία». Οργάνωση εκδήλωσης: Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θα δρομολογηθούν δωρεάν λεωφορεία, για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση:

  • Από ΜΟΛΥΒΟ, ώρα 6 μ.μ.
  • Από ΜΕΣΟΤΟΠΟ
  • Από ΕΡΕΣΣΟ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 6980916941 και 6945616076