ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ   Διάλεξη του Καθ. Νίκου Ζούρου   σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της  3ης Γιορτής Αμπελουργίας στην Ανεμώτια | 19 Αυγούστου 2019

«Rural regeneration through systemic heritage-led strategies – RURITAGE»
HORIZON 2020 PROGRAMME

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Τα ηφαίστεια της Λέσβου, γεωλογική ιστορία και σύγχρονη αξιοποίησή τους» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο ΚΑΜΠΟΣ» στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αμπελουργίας στην Ανεμώτια.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά ηφαίστεια της Λέσβου αλλά και τα ηφαιστειακά γεωλογικά μνημεία που κυριαρχούν σε κάθε γωνιά της Λέσβου. Ηφαιστειακοί κρατήρες, δόμοι, λαιμοί, φλέβες, αινιγματικά οικοδομήματα που στέκουν αγέρωχα, διαμορφώνοντας ανεπανάληπτο ονειρικό σκηνικό, ακόμα και ο κάθε ταπεινός βράχος, έχει να πει μια ιστορία. Τα ηφαίστεια της Λέσβου αποτελούν μάρτυρες της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε πριν 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια στο χώρο του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Λέσβου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Απολιθωμένο Δάσος, η δημιουργία του οποίου συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Λέσβο αλλά και στη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει για την έρευνα, ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης, ιδιαίτερα με τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το μακροχρόνιο πρόγραμμα ανασκαφών και συντηρήσεων, τη δημιουργία των υπαίθριων πάρκων, τα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται, τα επιστημονικά συνέδρια, το Γεωπάρκο Λέσβου και τις δράσεις συνεργασίας και προβολή στο εξωτερικό.

Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.