Συνεχίζονται οι δράσεις ορνιθοπαρατήρησης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής<br>το Σαββατοκύριακο 24-25 Οκτωβρίου 2020<br>Με επιτυχία οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές Καλλονής για δεύτερο Σαββατοκύριακο

Συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο 24 – 25 Οκτωβρίου οι δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής ενώ το Σάββατο στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – παρουσίαση “Φθινοπωρινοί Επισκέπτες στη Λέσβο – Η Ορνιθοπανίδα των Αλυκών Καλλονής” στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στη Σκάλα Καλλονής.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευκαιρία του εορτασμού σε Ευρωπαικό Επίπεδο της Πράσινης Εβδομάδας Green Week 2020. Η φετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα σκοπό έχει να τονίσει τη συνεισφορά της βιοποικιλότητας στην κοινωνία και την οικονομία. Κυρίως, δε, το ρόλο που μπορεί αυτή να παίξει στην υποστήριξη και κινητοποίηση της επανάκαμψης σε ένα κόσμο μετά την πανδημία, φέρνοντας θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη. Στα πλαίσια της εβδομάδας διοργανώνονται σε όλη την ήπειρο ομιλίες, παρουσιάσεις, σεμινάρια και άλλες δράσεις με θέμα τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα η φετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα θα συνδεθεί με τη 15η Συνεδρίαση των Ομάδων Εργασίας για τη Συνθήκη για τη Βιολογική Ποικιλότητα που προγραμματίζεται για το 2021 και όπου οι ηγέτες του κόσμου θα υιοθετήσουν ένα 10-ετές Σχέδιο Δράσης για τη βιοποικιλότητα- μια νέα παγκόσμια συμφωνία μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης.

Με επιτυχία οι  δράσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι δράσεις παρατήρησης πουλιών στον υγροβιότοπο των Αλυκών στον Κόλπο Καλλονής, τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο υγρότοπο της Λέσβου. Οι εξορμήσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρειa Βορείου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Υπήρξαν πολλές δηλώσεις συμμετοχής από όλη τη Λέσβο. Λόγω των μέτρων και των πρωτοκόλλων για την πανδημία, οι συμμετέχοντες προσήλθαν σε προκαθορισμένες ώρες και σε οργανωμένες εκ των προτέρων μικρές ομάδες. Η παρατήρηση πουλιών ήταν απολαυστική για μικρούς και μεγάλους κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου ο άστατος καιρός δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι με ενθουσιασμό συνέχιζαν να ανακαλύπτουν και να παρατηρούν ποικίλα είδη πουλιών παρά τη συχνή βροχόπτωση. Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, η ηλιόλουστη ημέρα προσέλκυσε ακόμη περισσότερους ορνιθοπαρατηρητές, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια υπέροχη φθινοπωρινή εξόρμηση. Κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων παρατηρήθηκαν κάποια σημαντικά μεταναστευτικά είδη όπως Φλαμίνγκο, Αβοκέτες, Αργυροπελεκάνοι, Μαυροπελαργοί, Αργυροτσικνιάδες, και άλλα είδη (συνολικά 22 διαφορετικά είδη πουλιών!).

Νέες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών σε Αλυκές Νυφίδα Πολιχνίτου

Παρουσίαση “Φθινοπωρινοί Επισκέπτες στη Λέσβο Η Ορνιθοπανίδα των Αλυκών Καλλονής” στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σας προσκαλεί σε νέες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών το Σάββατο 24 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:00-12:00 στις Αλυκές Καλλονής. Αμέσως μετά και συγκεκριμένα 12.00-13.00, θα ακολουθήσει η παρουσίαση “Φθινοπωρινοί Επισκέπτες στη Λέσβο Η Ορνιθοπανίδα των Αλυκών Καλλονής” στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, κατά την οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα μεταναστευτικά πουλιά που διέρχονται από τον υγρότοπο της Καλλονής κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου εξόρμηση παρατήρησης πουλιών θα λάβει χώρα στη Νυφίδα και τις Αλυκές Πολιχνίτου, μετά το πέρας δράσης καθαρισμού της παραλίας Νυφίδας από την Ομάδα «Λέσβος χωρίς πλαστικά- Plastic Free Lesvos»  κατά τις ώρες 10:00-12:00.

Οι ορνιθοπαρατηρήσεις θα πραγματοποιηθούν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (τηλεσκόπια, κιάλια) σε μικρές ομάδες επισκεπτών που θα προσέρχονται σε καθορισμένες ώρες προσέλευσης και αποχώρησης (διάρκειας 50’) μετά από δήλωση συμμετοχής και προ συνεννόηση (λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον Covid-19).

Η παρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής θα γίνεται από το χωματόδρομο στη δυτική πλευρά της αλυκής (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής) με σημείο αρχικής συνάντησης το παρατηρητήριο πουλιών στην κορυφή του. Η παρατήρηση στη Νυφίδα Πολιχνίτου θα γίνει με σημείο αρχικής συνάντησης το έλος Νυφίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής σε ομάδα επισκεπτών  για τις εξορμήσεις, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22510-47033, 6972-809610. Οι εξορμήσεις και η παρουσίαση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες και η συμμετοχή σε αυτήν είναι δωρεάν.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ορνιθοπαρατήρησης με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεργάζεται με το 5ο Γυμνάσιο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «Πουλιά στους ουρανούς της Ευρώπης». Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής η κα Ε. Γαληνού, Περιβαλλοντολόγος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης θα επισκεφτεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου το σχολείο όπου θα ενημερώσει τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχετικά με τη δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών και τον πλούτο των πουλιών της Λέσβου.