Συνεχίζεται η Έκθεση ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ από 15 Δεκεμβρίου 2018 Εκθεσιακός χώρος Επιμελητηρίου Λέσβου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της παρουσίασης της έκθεσης «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2018.

Γνωριμία μαθητών με το δεινοθήριο της Λέσβου

Η έκθεση θα συνεχίσει τη λειτουργία της στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου από το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 και για μερικές ημέρες ακόμα, με στόχο τη γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων με το μοναδικής επιστημονικής αξίας απολίθωμα Δεινοθηρίου του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου»οργανώνεται με αφορμή την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό του αντιγράφου εκθέματος του Δεινοθηρίου της Λέσβου.

Παρουσίαση Καθηγητή Νίκου Ζούρου

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:30 π.μ.

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης παρουσίαση του Καθηγητή Νίκου Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ιστορία ανακάλυψης του Δεινοθηρίου και τη μελέτη των ευρημάτων για τον προσδιορισμό του ζώου.

Έκθεση Δεινοθήριο-Ενημέρωση μαθητών Ζούρος

Ειδική αναφορά θα γίνει για τη διαδικασία δημιουργίας του προπλάσματος του δεινοθηρίου και τις προσπάθειες για αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος και των ζώων της εποχής εκείνης μέσω της κατασκευής προπλασμάτων. Μετά το πέρας της παρουσίασηςθα ακολουθήσει ξενάγηση των συμμετεχόντων στην έκθεση.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 – 18,4 εκατ. ετών, το οποίο μετανάστευσε προς την Ευρασία.

Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο Γαβαθά. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Επάνω σε κάθε μισή γνάθο (ημιγνάθο) βρίσκονται πέντε δόντια. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.

Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς Ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum). Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Προέκυψε τελικά το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 -19 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στο Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:

1. το απολίθωμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,

2. η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,

3. αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των δεινοθηρίων στην Ευρώπη και

4. με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των δεινοθηρίων από το χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω της Μικράς Ασίας -Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00, Σάββατο-Κυριακή: 11:00 – 14:00.

Ειδικά για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου πραγματοποιείται εκπαιδευτική ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται ανά μία ώρα. Λόγω περιορισμένου χώρου, η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 2251047033

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.