ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ</br>14 & 15 Σεπτεμβρίου 2019

Το 2o αγώνα σκυταλοδρομίας στο Γεωπάρκο Λέσβο διοργανώνει στις 14 & 15 Σεπτέμβρη 2019 ο Σύλλογος Δρομέων Λέσβου Lesvos Runners. Η έναρξη του αγώνα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30 από την Πλατεία Σαπφούς.

Πρόκειται για ένα δρομικό γεγονός στο οποίο με διαδρομές μήκους 2 έως 17 χιλιομέτρων θα καλύψουμε μία συνολική διαδρομή 326 χιλιομέτρων, που είναι η περίμετρος του νησιού. Ο αγώνας δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Επιθυμία μας είναι να πετύχουμε κάτι όλοι μαζί στηρίζοντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον/την άλλο/άλλη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αποστάσεις υπάρχουν για να μας φέρνουν κοντά, όχι για να μας απομακρύνουν, και αυτό δεν αφορά μόνο το τρέξιμο. Αυτές οι σκέψεις είναι για εμάς το έπαθλο, η σκυτάλη και το φόντο της διαδρομής μας. Άλλωστε, τι είναι μια σκυτάλη; Όχι μόνο ένα κομμάτι ξύλο ή πλαστικό, αλλά και ένα αντικείμενο συναισθηματικής και συμβολικής αξίας, κάτι που το παίρνεις από τον/την προηγούμενο/η για να το δώσεις στον/στην επόμενο/η. Σε κάθε σταθμό, ο/η δρομέας του προηγούμενου σταθμού θα παραδίδει μια σκυτάλη στον/στην επόμενο/η δρομέα, μέχρι να καταλήξει η σκυτάλη στο σημείο εκκίνησης, την Πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.

Πρωταγωνιστής στο εγχείρημα μας δεν είναι άλλος από το ίδιο το νησί της Λέσβου, που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Σχεδιάσαμε την διαδρομή καθώς θέλουμε να διατρέξουμε το νησί και να συνδέσουμε πολλά από τα πιο χαρακτηριστικά του σημεία και γεωλογικά μνημεία: Από την πόλη της Μυτιλήνης και τους ελαιώνες στις αναβαθμίδες του βόρειου και κεντρικού τμήματος μέχρι τα ηφαιστειογενή τοπία της κεντρικής και δυτικής Λέσβου που φιλοξενούν υπέροχα απολιθώματα και συγκροτούν το Απολιθωμένο Δάσος ένα μνημείο της φύσης με διεθνή αναγνώριση. Από τη γραφική Συκαμνιά και τον πετρόκτιστο Μόλυβο μέχρι την Ερεσό και τον Μεσότοπο διασχίζοντας περιοχές όπου κυριαρχούν οι βαλανιδιές και τα φρύγανα  και τα ηφαίστεια του Λεπέτυμνου, της Βατούσσας και της Άγρας. Από τους υγροτόπους του Κόλπου της Καλλονής μέχρι την υπέροχη διαδρομή με τα κυπαρίσια της Αχλαδερής και από την παραλία των Βατερών μέχρι το Πλωμάρι και τα γύρω χωριά που κοιτάνε συνεχώς το ανοιχτό πέλαγος και τη Χίο. Από τον ήσυχο κόλπο της Γέρας μέχρι τη Χαραμίδα και την παραλιακή των δρομέων στο ισιάδι του αεροδρομίου και ξανά στην πόλη. Η Λέσβος είναι έτσι και αλλιώς ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από μεγάλη γεωλογική, βιολογική και πολιτισμική ποικιλία (και ομορφιά).

Πέρσι η διοργάνωση αποτέλεσε γεγονός για όλο το νησί και προσέφερε προβολή και εκτός αυτού. Φέτος, αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των δρομέων: πάνω από 120 άτομα θα τρέξουν!

Κι όπως το νησί δεν είναι ποτέ ίδιο όσες φορές κι αν το γυρίσεις, έτσι κι εμείς θα είμαστε διαφορετικοί όταν συναντηθούμε ξανά, ολοκληρώνοντας το ταξίδι της περιμέτρου, στην πλατεία Σαπφούς το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτέμβρη 2019 στις 18.26.

Η Σκυταλοδρομία συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Δρομέων Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ευχαριστούμε επίσης το Δήμο Μυτιλήνης, το Επιμελητήριο Λέσβου και τη Hertz Hellas για την οικονομική υποστήριξη. Επίσης, ευχαριστούμε την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό για τη βοήθεια και την υποστήριξη και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τους Γιατρούς του Κόσμου που μας κρατούν ασφαλείς και υγιείς.

Περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία: akizos@aegean.gr, 6976847655 (Κίζος Θανάσης)