ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΕΣΒΟΥ 2018 – Αθλητικές Δράσεις στο Γεωπάρκο Λέσβου

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στην Πλατεία Σαπφούς ο αγώνας σκυταλοδρομίας που διέσχισε ολόκληρη τη Λέσβο και ο οποίος οργανώθηκε από τον Σύλλογο Δρομέων Λέσβου Lesvos Runners.

60 δρομείς έτρεξαν για 32 ώρες και 20 λεπτά διασχίζοντας 328 χιλιόμετρα περιμετρικά όλο το νησί της Λέσβου, μέσα από ασύλληπτης ομορφιάς τοπία, εντυπωσιακούς γεωτόπους, παραδοσιακά χωριά αλλά και την μοναδικής αξίας προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, προβάλλοντας μαγευτικές εικόνες του φυσικού πλούτου και των τοπίων της Λέσβου.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Σαπφούς, όπου η σκυτάλη κατέληξε εκεί όπου ξεκίνησε από το σύνολο των μελών των δρομέων Λέσβου οι οποίοι διέσχισαν όλοι μαζί το τελευταίο τμήμα της διαδρομής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ολοκλήρωσης του αγώνα, πραγματοποιήθηκε από τον Αναπλ. Καθ. Θ. Κίζο, από το σύλλογο δρομέων Λέσβου απονομή αναμνηστικής σκυτάλης στους συνεργαζόμενους φορείς της δράσης: τον Υποστράτηγο Σταύρο Τσερπέ, Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Βαλσαμίδη, τον Διευθυντή της ΕΤΑΛ ΑΕ κ. Αν. Περιμένη και τον εκπρόσωπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Η. Βαλιάκο. Παράλληλα, τονίστηκε ότι το πρώτο δρομικό γεγονός στη Λέσβο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Σεπτέμβρη 2018, με διαδρομές μήκους 7 έως 17 χιλιομέτρων, ολοκληρώθηκε έχοντας κάνει ήδη πολλούς φίλους ενώ στόχος του είναι να καθιερωθεί ως θεσμός τα επόμενα χρόνια. Η διοργάνωση κατάφερε με επιτυχία να γίνει για δύο ημέρες γεγονός για όλο το νησί και να προσφέρει μεγάλη προβολή της Λέσβου, ενώ μελλοντικός στόχος της είναι να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού αλλά και να αποτελέσει ορόσημο στο ημερολόγιο εκδηλώσεων του.

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου οι δρομείς του αγώνα σκυταλοδρομίας Λέσβου σε ειδική πύλη που στήθηκε έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους συναντήθηκαν και με τους δρομείς του ορεινού τρεξίματος της δράσης LAVA RUN που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων ERESSOS LAVA WKND Run+Bike, η οποία οργανώθηκε από το Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού.

Η σκυταλοδρομία γύρω από τη Λέσβο δεν είχε ανταγωνιστικό χαρακτήρα, ούτε έπαθλα ή μετάλλια. Στόχος των οργανωτών ήταν η συλλογική προσπάθεια και υποστήριξη ώστε συμπληρώνοντας ο ένας τον/την άλλο/άλλη να καταφέρουν να μεταφέρουν τόσο στους κατοίκους της Λέσβου όσο και στους επισκέπτες του νησιού την πεποίθηση ότι οι αποστάσεις υπάρχουν για να μας φέρουν κοντά, όχι για να μας απομακρύνουν, και αυτό δεν αφορά μόνο το τρέξιμο. Αυτές οι σκέψεις ήταν και το έπαθλο για τους διοργανωτές του αγώνα, η σκυτάλη και το φόντο της διαδρομής

Η διοργάνωση περιλάμβανε 28 συνολικά σταθμούς αλλαγής. Σε κάθε σταθμό, ο/η δρομέας του προηγούμενου  σταθμού παρέδιδε μια σκυτάλη στον/στην επόμενο/η δρομέα, μέχρι να καταλήξει η σκυτάλη στο σημείο εκκίνησης, την Πλατεία Σαπφούς. Οι αλλαγές έγιναν σε οικισμούς ή άλλα χαρακτηριστικά σημεία του νησιού. Οι δρομείς που συμμετείχαν ήταν τόσο μέλη του Συλλόγου, αλλά και φίλοι του αθλήματος.

Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ, την ΕΤΑΛ και τον ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ, ενώ οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, το ΛΙΜΕΝΙΚΟ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ.

Η δράση υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο “GEO – IN”, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο Γεωπάρκο Λέσβου Αθλητικών Γεωτουριστικών Δραστηριοτήτων.