ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β’ & Γ’ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

«Rural regeneration through systemic heritage-led strategies – RURITAGE»
HORIZON 2020 PROGRAMME

Με τη συμπαράσταση του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού και του Moυσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου στη Λέσβο το Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν 33 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι καθόλη τη διάρκεια της διαμονής τους στη Λέσβο θα φιλοξενηθούν στην περιοχή της Σκάλας Ερεσού με πρωτοβουλία του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού.

Αντικείμενο του σεμιναρίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία», κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκπαιδευτικοί από την Αθήνα σε επιμορφωθούν σε θέματα που σχετίζονται με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τις δυνατότητες που προσφέρουν για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων. Παράλληλα θα γνωρίσουν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, τη γεωλογική δομή, τα πετρώματα της Λέσβου, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό αλλά και τα φυσικά φαινόμενα όπως η ηφαιστειότητα, η γεωθερμία, οι σεισμοί, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση θεματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Λέσβο.

Στην έναρξη του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο με θέμα «Το Γεωπάρκο Λέσβου», όπου μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο, θα παρουσιάσει αναλυτικά στους εκπαιδευτικούς το Νέο Διεθνές Πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λέσβου που οδήγησαν στην αναγνώρισή της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν παράλληλα εκπαιδευτικές επισκέψεις πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, στην Ερεσό, το Μόλυβο και την Πέτρα, τη Μυτιλήνη, τον Παπάδο και το Πλωμάρι.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό καθώς και οι χάρτες του Γεωπάρκου Λέσβου που έχει προετοιμάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στόχος του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού και του Moυσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι μέσα από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση να προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λέσβου και να γνωρίσουν στους εκπαιδευτικούς σχολείων της Αθήνας τις δυνατότητες υλοποίησης στη Λέσβο προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, στόχος τους είναι η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση να αποτελέσει ένα κάλεσμα για την εκπαιδευτική επίσκεψη σχολείων από όλη την Ελλάδα στη Λέσβο.