Προσβασιμότητα στα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς για άτομα με προβλήματα όρασης

Ευρωπαϊκή συνάντηση εργασίας Προγράμματος ERASMUS+ στη Σεβίλλη – 18-22 Οκτωβρίου 2021

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και ειδικότερα στους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου, συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled».

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά με στόχο τη γνωριμία των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα με τη γεωλογική μας κληρονομιά και τους γεώτοπους που συναντώνται σε περιοχές Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Στο Πρόγραμμα εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ως επικεφαλής εταίρος το Πανεπιστήμιο Πατρών και ως εταίροι το Κέντρο Liepajas Neredzigo biedriba από τη Λετονία, το Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο, το Κολλέγιο EMILIEN ADAM DE VILLIERS από τη Γαλλία, το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία και το Κέντρο OPENCOM I.S.S.C. από την Ιταλία.

Στα πλαίσια του Προγράμματος οργανώθηκε ειδική συνάντηση των εταίρων στη Σεβίλλη όπου εξετάσθηκαν τα πρότυπα που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου να γίνουν αντιληπτοί και καταστούν προσβάσιμοι γεώτοποι όπως οι απολιθωμένοι κορμοί του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ηφαιστειακές δομές και γεωμορφές διάβρωσης που συναντώνται στη Λέσβο και τα οποία είχαν γνωρίσει από κοντά οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του προγράμματος η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από 19 έως 23 Ιουλίου 2021 στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε επισκέψεις σε σχολεία της Ανδαλουσίας στα οποία φοιτούν μαθητές με προβλήματα όρασης, στο Εθνικό Κέντρο Τυφλών της Ισπανίας στη Σεβίλλη όπου πραγματοποιούνται προγράμματα εκπαίδευσης που έχουν στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας των ατόμων με προβλήματα όρασης καθώς και στο Γεωπάρκο Sierra Norte de Sevilla, που έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO  ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο, όπου επισκέφτηκαν τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία τα οποία θα καταστούν προσβάσιμα και στα άτομα με προβλήματα όρασης μέσω της εφαρμογής που θα αναπτυχθεί.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέτει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γεωλογικά μνημεία, στους επισκέψιμους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και στους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Ειδικότερα το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων έχει αναπτύξει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με προβλήματα όρασης τα οποία παρουσίασε η υπεύθυνη του Τμήματος Κωνσταντίνα Μπεντάνα.

Το Μουσείο ανέλαβε επίσης τον συντονισμό των ενεργειών για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων γεωλογικών μνημείων τα οποία θα καταστούν προσβασιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του προγράμματος στα υπόλοιπα Γεωπάρκα που βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Λετονία) με ευθύνη του Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκου Ζούρου.

Τα αποτελέσματα του σημαντικού αυτού έργου προσδοκούμε να συμβάλουν στο να καταστήσουν την Λέσβο πρότυπο Γεωπάρκο για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και στα φυσικά τοπία διεθνώς.