Προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου στο Νέο Κέντρο Ενημέρωσης  του Γεωπάρκου Ηοng Kong

Στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ενημέρωσης και Δραστηριοτήτων του Γεωπάρκου Hong Kong που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 15 Ιουλίου, παραβρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος με την ιδιότητα του επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Καθηγητής Νικ. Ζούρος.

Το νέο Κέντρο παρουσιάζει την ηφαιστειακή ιστορία της περιοχής και επικεντρώνεται στην δημιουργία των εντυπωσιακών εμφανίσεων στηλοειδών λαβών και τη σύγκρισή τους με αντίστοιχες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Σε περίοπτη θέση παρουσιάζονται και προβάλλονται στο Κέντρο οι στηλοειδείς εμφανίσεις λαβών από το Λεπέτυμνο και τον Όρδυμνο της Λέσβου, μαζί με άλλες εμφανίσεις από το Giants Causeway της Ιρλανδίας που αποτελεί Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το περίφημο Devils Tower στις ΗΠΑ και αντίστοιχες εμφανίσεις την Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  HONG KONG s
Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Καθηγητής Νικ. Ζούρος είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης του Hong Kong κ. Wong Kam-Sing, και συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Γεωπάρκων σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στην διαχείριση των γεωμνημείων και την προώθηση του τουρισμού.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ s

Ο κ. Ζούρος στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων Γεωπάρκων από όλο τον κόσμο, παρουσίασε το Γεωπάρκο Λέσβου και τις προσπάθειες ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων και τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού.

Συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου Τουρισμού

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΗΟΝG KONG sΠαράλληλα ο κ. Ζούρος είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου Τουρισμού του Hong Kong κ. Joseph Tung στην οποία συμμετείχαν και οι σημαντικότεροι τουριστικοί πράκτορες του Hong Kong που ασχολούνται με την διοργάνωση επισκέψεων στην Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα.

Θέμα της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του Γεωπάρκου Λέσβου και η δυνατότητα ένταξης της Λέσβου στα προγράμματα επισκέψεων στην Ελλάδα. Τη συνάντηση διοργάνωσε ο επικεφαλής του Γεωπάρκου του Hong Kong και Διευθυντής της Υπηρεσίας Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος του Hong Kong κ. Alan Chi Kong Wong.

To Γεωπάρκο Hong Kong

To Γεωπάρκο Hong Kong είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO από το 2011. Παρόλο που το Hong Kong είναι γνωστό για την πολύβουη μητρόπολη, περισσότερο από μισό ποσοστό του εδάφους του έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή. Εκτός από την παροχή ενδιαιτημάτων για την άγρια ζωή, σε αυτό το καταπράσινο τοπίο εμφανίζονται ιδιαίτεροι γεωλογικοί ηφαιστειακοί σχηματισμοί. Το Γεωπάρκο Hong Kong έγινε Εθνικό Γεωπάρκο της Κίνας τον Οκτώβριο του 2009. Έκτοτε, εφαρμόζει ενεργά σχέδια διαχείρισης και ενίσχυσης της εκπαίδευσης και προώθησης του γεωτουρισμού, προκειμένου να μοιραστεί αυτούς τους πολύτιμους φυσικούς πόρους με το κοινό και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη διατήρησής τους. Σήμερα το Γεωπάρκο Hong Kong αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και συγκεντρώνει πολλά εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.