ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ 2020<br>«Τα πουλιά συνδέουν τον κόσμο μας!»

Σαββατοκύριακο 10 & 11 Οκτωβρίου 2020

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής σας προσκαλούν στις εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών που διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο, στο μεγαλύτερο υγρότοπο του νησιού, την Αλυκή Καλλονής.

Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού του ΚΠΕΝ (τηλεσκόπια, κιάλια) σε μικρές ομάδες επισκεπτών που θα προσέρχονται σε καθορισμένες ώρες προσέλευσης και αποχώρησης (διάρκειας 45’) μετά από δήλωση συμμετοχής καιπρο συνεννόηση (λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον Covid-19).

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 10 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:30-12:30 και 16:00-18:00 και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:30-12:30. Τις πρωινές ώρες η παρατήρηση θα γίνεται από το χωματόδρομο στη δυτική πλευρά της αλυκής (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής) και τις απογευματινές από το δρόμο στην ανατολική πλευρά της (προς Χωνί).

Τα πουλιά υπάρχουν παντού γύρω μας: σε μεγαλουπόλεις και στην εξοχή, σε πάρκα και αυλές, σε δάση και βουνά, σε υγροτόπους και ακτές. Συνδέουν όλα αυτά τα ενδιαιτήματα μεταξύ τους και τα συνδέουν και με εμάς, θυμίζοντάς μας την άρρηκτη σύνδεση που έχουμε με τον πλανήτη, του κύκλους της φύσης, και την άγρια ζωή.

Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών επιλέχτηκε ώστε να τονίσει τις συνδέσεις αυτές και τη σημασία  της διατήρησης και αποκατάστασης της οικολογικής συνδεσιμότητας και της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων που υποστηρίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά και είναι ουσιώδη για την επιβίωση και καλή κατάσταση των πληθυσμών τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πουλιών γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο: το Μάιο και Οκτώβριο όταν τα πουλιά σε όλες τις ηπείρους πραγματοποιούν την Ανοιξιάτικη και Φθινοπωρινή μετανάστευσή τους.

Περίπου 1.800 από τα 11.000 είδη πουλιών που υπάρχουν στον κόσμο μεταναστεύουν, κάποια καλύπτοντας τεράστιες αποστάσεις. Τα μεταναστευτικά πουλιά βασίζονται  σε ένα δίκτυο περιοχών που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα κατά μήκος των διαδρομών που ακολουθούν για να ζευγαρώσουν, τραφούν, ξεκουραστούν και να ξεχειμωνιάσουν, και, με τις συνθήκες αυτές, διεθνής δράση είναι αναγκαία για την προστασία τους.

Η καμπάνια αυτή οργανώνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών, στα πλαίσια εφαρμογής των διεθνών Συνθηκών των Ηνωμένων Εθνών: τη Συνθήκη για την Προστασία των Μεταναστευτικών Πουλιών και την Αφρο-ευρωπαική Συμφωνία των Μεταναστετικών Υδρόβιων Πουλίων.

 Εκατοντάδες εκδηλώσεις και διαδικτυακές δια δράσεις αναμένεται να λάβουν χώρα σε πολλές χώρες με εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, πάρκα, ζωολογικούς κήπους, καταφύγια άγριας ζωής, υγροτόπους, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εξόρμηση και τη δήλωση συμμετοχής σας σε ομάδα επισκεπτών επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22510-47033, 6972-809610 και 22530-28091. Η εξόρμηση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες και η συμμετοχή σε αυτήν είναι δωρεάν.