Ολοκληρώθηκε το  2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ  “ΣΙΓΡΙ”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Γεωπολιτισμικού Συμποσίου “Σίγρι” που πραγματοποιήθηκε από 4 έως 6 Ιουνίου 2015 στη Λέσβο. Το συμπόσιο οργανώθηκε από το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ» σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, ερευνητές και μέλη επιστημονικών ινστιτούτων και φορέων από όλη την Ελλάδα.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Η επίσημη τελετή έναρξης του συμποσίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας, ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών κ. Παναγιώτης Τριγάζης, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Κώστας Αστυρακάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Αριστείδης Καλάργαλης, τ. Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μυτιλήνης, καθηγητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της Μυτιλήνης.

Η Δρ. Ελισάβετ Γράψα, Πρόεδρος του Κέντρου Νησιωτικού & Μεσογειακού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ» κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συμποσίου αναφέρθηκε στο μεγάλο πολιτισμό της Λέσβου ο οποίος αναπτύχθηκε σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας, στην εναρκτήρια ομιλία με θέμα «Υποθαλάσσιοι φυσικοί πόροι και διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρθηκε αναλυτικά στους φυσικούς πόρους του Αιγαίου και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αξιοποίησή του.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών κ. Παναγιώτης Τριγάζης αναφέρθηκε στις «Γέφυρες ειρήνης και πολιτισμού στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο» και αναφέρθηκε στις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών και την συμβολή των κινημάτων ειρήνης για συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη στο Αιγαίο και γενικότερα τη Μεσόγειο.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε στη συνέχεια ομιλία με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου: προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, γεωδιατήρηση και ανάπτυξη του γεωτουρισμού» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τα μοναδικά φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Λέσβου καθώς ακι τις δράσεις προστασίας και αναδειξης τους τα οποία συνέβαλαν στην αναγνώριση της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO.

Η τελετή έκλεισε με την πρώτη παρουσίαση της προβολής του οπτικαουστικού υλικού «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι εργασίες του Συμποσίου

Οι εργασίες του συμποσίου συνεχίστηκαν την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου παραβρέθηκε ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Παναγιώτης Γρηγορίου, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Οι εισηγήσεις των συμμετασχόντων περιλάμβαναν θεματολογία η οποία βασίστηκε σε μια γεωπολιτισμική βάση με αντικείμενα τη γεωλογία, παλαιοντολογία, αρχαιολογία, ιστορία, πολιτισμό, περιβάλλον, εκπαίδευση για τη Λέσβο και τη γενικότερη περιοχή του Αιγαίου. Ειδικότερα, τα θέματα των συνεδρίων περιλάμβαναν εργασίες στα αντικείμενα:

  • Γεωκληρονομιά
  • Γεωχωρική ανάλυση και ΓΣΠ: Τοπικές και παγκόσμιες προοπτικές για κοινωνικοπολιτισμικά θέματα
  • Γεωεκπαίδευση
  • Γεωγραφία και γεωπεριβάλλον

Ακολούθησε επίσκεψη των συμμετασχόντων στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή.

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τους Σεισμούς
στα νησιά Λέσβος- Χίος – Ψαρά

Στα πλαίσια του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του σεισμολόγου και Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμου Παπαδόπουλου «ΧΙΟΣ – ΛΕΣΒΟΣ – ΨΑΡΑ: Οι σεισμοί και τα Τσουνάμι από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα» παρευρέθησαν ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Στρατής Τζιμής ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού, καθηγητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της Μυτιλήνης.

Στο βιβλίο περιέχονται τεκμήρια της σεισμικής ιστορίας των νησιών Χίος, Λέσβος και Ψαρά, από την εποχή του Ηροδότου. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο και τα τρία νησιά έχουν πληγεί από μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς, ορισμένοι από τους οποίους συνοδεύτηκαν και από τσουνάμι. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό.

Ζούρος Βερυκίου Γράψα-2ο Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο ΣΙΓΡΙ

Στην έναρξη της εκδήλωσης κ. Στρατής Τζιμής αναφέρθηκε στις πληροφορίες που δίνει το βιβλίο για τους σεισμούς και τα τσούναμι στη Λέσβο αλλά και τη Χίο και τα Ψαρά και τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης των μαθητών και την προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμούς.

Η Αναπλ. Καθ. του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Ευθυμία Βερυκίου – Παπασπυριδάκου αναφέρθηκε στο βιβλίο και στη σημασία του στον τομέα της σεισμολογίας.

Στη συνέχεια Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο του Γερ. Παπαδόπουλου και τόνισε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο στο αξιοποιούνται πολλές πρωτότυπες ιστορικές πηγές που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά καθώς και με κριτική αξιοποίηση όλης της μέχρι σήμερα βιβλιογραφίας καταγράφονται και παρουσιάζονται συστηματικά οι σεισμοί και τα τσουνάμι των νησιών Χίος, Λέσβος και Ψαρά.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τη προσπάθεια αναζήτησης των πηγών και καταγραφής των ιστορικών στοιχείων για τους μεγάλους σεισμούς της Λέσβου, της Χίου και των Ψαρών, την καταγραφή τους και τη σύνδεσή τους με τα μεγάλα ρήγματα που έχουν χαρτογραφεί στα τρία νησιά.

Εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψη στο
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ενημέρωηση από Ζούρος-2ο Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο ΣΙΓΡΙ

Ενημέρωηση από Ζούρος-2ο Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο ΣΙΓΡΙ

Το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε γνωριμία των συμμετασχόντων με τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου κατά τη διάρκεια της διαδρομής Μυτιλήνη – Σίγρι, ένα ταξίδι 300 εκατομμυρίων ετών σε 96 χιλιόμετρα.

Η επιστημονική παρουσίαση των θέσεων ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου πραγματοποίηκε από τον Καθηγητή Ν. Ζούρο ο οποίος αναφέρθηκε στην ποικιλία των τοπίων και των θέσεων ενδιαφέροντος με γεωλογική, οικολογική και πολιτιστική αξία τα οποία καθιστούν τη Λέσβο ένα ελκυστικό προορισμό με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού ποιότητας και ποικίλων θεματικών μορφών τουρισμού.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου και ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Ν. Ζούρο για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου αλλά και την εξέλιξη και πρόοδο των ερευνητικών εργασιών για τη δημιουργία του νέου Πάρκου Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους και των νέων ευρημάτων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Ακολούθησε ενημέρωση τους δύο μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, το Πάρκο Σιγρίου και την περιοδική έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ».

Τσάλτας-Γερ Παπαδόπουλος-Σεισμική τράπεζα προσομοίωση σεισμών

Τσάλτας-Γερ Παπαδόπουλος-Σεισμική τράπεζα προσομοίωση σεισμών

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι συμμετέχοντες και από τη γνωριμία τους με τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου για γνωριμία και προετοιμασία για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού τόσο στη Λέσβο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες όπως οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες του Μουσείου συμμετείχαν στην πρωτότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής δράσης ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για μια μοναδική υποδομή που διαθέτει όχι μόνο η Λέσβος αλλά και η Ελλάδα γενικότερα και τόνισε ότι τόσο οι μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γενικότερα οι ενήλικες θα πρέπει να συμμετάσχουν στην δράση προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.