ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ – ΚΙΒΩΤΟΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ</br>ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ</br>Ένας θησαυρός στο Μεσότοπο

Πολιτιστικό Κέντρο Μεσοτόπου

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, ώρα 20:00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου κύκλο εκδηλώσεων σε οικισμούς της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού. Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 και ώρα 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσοτόπου.

Ειδικότερα στη δεύτερη εκδήλωση θα παρουσιασθεί η αξία των υγροτόπων της περιοχής Μεσοτόπου που συγκροτούν ένα μοναδικό άγνωστο θησαυρό, μια κιβωτό βιοποικιλότητας.  Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής – και ιδιαίτερα των πουλιών-  μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς η περιοχή φιλοξενεί τα σημαντικότερα είδη πουλιών που αποτελούν κίνητρο για την επίσκεψη στη Λέσβο ξένων ορνιθοπαρατηρητών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί επίσης το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και των περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO  και των δυνατοτήτων που  παρουσιάζονται για την ανάδειξη της Λέσβου ως ιδανικού προορισμού για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και για την περιβαλλοντική εκπαίδευση σχολείων από όλη την Ελλάδα και πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος θα παρουσιασθούν οι δράσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για την ανάδειξη των υγροτόπων.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

20.00Έναρξη – Χαιρετισμοί φορέων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Δήμος Λέσβου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου  
20.20Γεωπάρκο Λέσβου – Δράσεις ανάδειξης των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου
Καθ. Νικόλαος Ζούρος / Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών  
20.40      
21.00
Τα πουλιά των υγροτόπων της δυτικής Λέσβου
Ελένη Γαληνού / Περιβαλλοντολόγος, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  

Υγρότοποι στο Δήμο Δυτικής Λέσβου: προστασία και ανάδειξη
Καλλιόπη Μηλιορέλλη, Περιβαλλοντολόγος – Ειδική Σύμβουλος του Δημου Δυτικής Λέσβου στα θέματα Περιβάλλοντος  
21.20Υγρότοποι και φυσική κληρονομιά της περιοχής Χρούσου
Δημήτρης Μπλούκας / Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος» 
21.40Παρεμβάσεις φορέων – Συζήτηση