ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ – ΚΙΒΩΤΟΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ</br>Επιτυχημένη εκδήλωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι</br> «ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ & ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Με μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Υγρότοποι & Δασικά Οικοσυστήματα της Δυτικής Λέσβου» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για την αξία, τη σημασία την προστασία και αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού των υγροτόπων της περιοχής Σιγρίου που συγκροτούν ένα μοναδικό άγνωστο θησαυρό για τη Λέσβο.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθ Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μετά από ένα θερμό καλωσόρισμα στους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στο Γεωπάρκο Λέσβου και την πλούσια βιοποικιλότητα της Λέσβου που συγκροτεί ένα βασικό στοιχείο της αναγνώρισης του Γεωπάρκου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάδειξης των υγροτόπων και των προστατευόμενων περιοχών της Δυτικής Λέσβου αλλά της αξιοποίησής για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Στη συνέχεια ο Δρ. Φίλιππος Αραβανόπουλος, Καθηγητής μοριακής γενετικής, Εργαστήριο Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασικών Ειδών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τακτικό Μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας, στην ομιλία του με θέμα «Υγρότοποι & Δασικά Οικοσυστήματα της Δυτικής Λέσβου» αναφέρθηκε στις προστατευόμενες περιοχές, τις απειλές και την βιοπαρακολούθηση στην Ελλάδα και στη Λέσβο, επικεντρώνοντας σε δύο ιδιαίτερα παραδείγματα από τη Δυτική Λέσβο και συγκεκριμένα  το κίτρινο ροδόδενδρο και τα δρυοδάση.

Ακολούθως η κα. Ελένη Γαληνού, Δρ. Περιβαλλοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – ΚΠΕΝ Καλλονής μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε τα πουλιά που παρατηρούνται στους υγρότοπους της περιοχής Σιγρίου και ιδιαίτερα στον ποταμό Τάψα και τον εποχικό υγρότοπο που σχηματίζει στην εκβολή του, στον ποταμό Τσιχλιώντα και τον εποχικό υγρότοπο που σχηματίζει στην εκβολή του, στα έλη στις θέσεις Λίμενα και Φάρος καθώς και το εντυπωσιακό δίκτυο από «γκιόλια» (τεχνητές δεξαμενές νερού) που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή για την παροχή νερού στα κτηνοτροφικά ζώα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερες από 8.000 παρακολουθήσεις.

Η εκδήλωση είναι η τέταρτη εκδήλωση της σειράς του κύκλου παρουσιάσεων που οργανώνονται σε οικισμούς της ευρύτερης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».