ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ  ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Διάλεξη του Καθ. Ν. Ζούρου  σε ειδική εκδήλωση που οργανώνει η  Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία

Πέμπτη 13Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18:00

στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα

Διάλεξη από τονΚαθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή τουΜουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Μνημεία τηςΦύσης και βιώσιμη ανάπτυξη: Μια νέα προσέγγιση για την ανάδειξη και αξιοποίησητης γεωλογικής κληρονομιάς από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO» θα πραγματοποιηθείτην Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου2018 και ώρα 18:00,στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδουστην Αθήνα.

Την εκδήλωση οργανώνει η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και πρόκειται για την κύρια ετήσια ομιλία του κύκλου διαλέξεων «Γ. Μαρίνος – Ι. Παπασταματίου».

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, θα αναφερθεί στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, την ιδιαίτερη φυσική και γεωλογική κληρονομιά τους, τους μοναδικούς γεωτόπους και τις γεωμορφές, τα οποία τα καθιστούν μοναδικούς χώρους τόσο για την επιστημονική έρευνα και μελέτη όσο και για την τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, θα αναφερθεί στα μοντέλα ανάδειξης των μνημείων της φύσης, τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο, όσο και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και θα αναφέρει τρόπους όπου μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση ενός μνημείου της φύσης με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η ανάδειξη θέσεων γεωτόπων και η θεσμοθέτηση γεωπάρκων, η δημιουργία θεματικών τοπικών μουσείων, κέντρων πληροφόρησης και υποδομών για την προσπέλαση των πολιτών στις περιοχές αυτές, η ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων παρατήρησης της φύσης, περιβαλλοντικής ενημέρωσης και αναψυχής καθώς και η προβολή των φυσικών μνημείων συντέλεσε στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού όπως ο γεω-τουρισμός που εστιάζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στα γεω-μνημεία και συνδυάζει το επιστημονικό ενδιαφέρον, την εκπαιδευτική διάσταση και την αισθητική απόλαυση των δημιουργημάτων της φύσης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο παράδειγμα του Απολιθωμένου Δάσους και στη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνειγια την έρευνα, ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του μοναδικού αυτού μνημείουτης φύσης, ιδιαίτερα με τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής ΙστορίαςΑπολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το μακροχρόνιο πρόγραμμα ανασκαφών και συντηρήσεων,τη δημιουργία των υπαίθριων πάρκων, τα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα πουπραγματοποιούνται, τα επιστημονικά συνέδρια και τις άλλες δράσεις του Μουσείου.

Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 2387, 175 64 Π.Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11, Τηλ. 2109469641)