Με επιτυχία οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις αλυκές του Κόλπου Καλλονής το Σαββατοκύριακο<br>Ξεκινούν οι δράσεις για την Εβδομάδα Περιβάλλοντος

Άλλο ένα διήμερο πρωινών εξορμήσεων παρατήρησης πουλιών ολοκληρώθηκε, αυτή τη φορά στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής. Μοναδικές στιγμές μας χάρισαν τα είδη που αυτό τον καιρό φωλιάζουν στις δύο πολύ σημαντικές αυτές προστατευόμενες περιοχές.

Στις Αλυκές Πολυχνίτου παρατηρήσαμε πρώτα τα θαλασσοπούλια του κόλπου και στη συνέχεια η δραστηριότητα μεταφέρθηκε σε τρείς άλλες θέσεις γύρω από τις αλυκές. Εκεί παρακολουθήσαμε τις φωλιές από Αβοκέτες και Καλαμοκανάδες (που και πως ήταν κατασκευασμένες), πως οι γονείς άλλαζαν βάρδιες στο κλώσσημα και πως απωθούσαν πιθανούς θηρευτές (Γλάρους και Κουρούνες) που πλησίαζαν. Έντονη η δραστηριότητα στη νησίδα όπου τα Ποταμογλάρονα φώλιαζαν το ένα πολύ κοντά στο άλλο, με πουλιά συνεχώς να φέρνουν ψαράκια που κυνηγούσαν στη θάλασσα. Η παρατήρηση έγινε από την κατάλληλη απόσταση και προφυλάξεις ώστε να μην ενοχληθούν τα πουλιά σε αυτή την τόσο ευαίσθητη φάση του βιολογικού τους κύκλου. Επίσης, Φλαμίνγκο από πολύ κοντινές αποστάσεις, Νανογλάρονα και Βαρβάρες, Μαυροπελαργό, Σταχτάρες, Μαυρολαίμη, κ.ά. και τρία είδη χελιδονιών καθώς έρχονταν στον υγρότοπο για να πάρουν τη λάσπη που χρειάζονται για τις φωλιές τους. Με μεγάλη χαρά παρατηρήσαμε τα πρώτα μωρά της φετινής περιόδου, έξι νεοσσούς Αβοκέτας από δύο διαφορετικές οικογένειες. Για άλλη μια φορά οι αλυκές Πολυχνίτου αποδείχτηκαν εξαιρετικός τόπος για παρατήρηση πουλιών λόγω παρόντων ειδών αλλά και ευκολίας στην πρόσβαση-θέαση.

Στις Αλυκές Καλλονής είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ακόμη περισσότερα είδη σε τέσσερεις διαφορετικές θέσεις στη δυτική και νότια πλευρά της. Εδώ Αβοκέτες και Καλαμοκανάδες φώλιαζαν το καθένα στη δική του μεγάλη αποικία με τους Καλαμοκανάδες να δίνουν τις καλύτερες ευκαιρίες για παρατήρηση. Σταθήκαμε τυχεροί και εντοπίσαμε ένα μικτό σμήνος από μεταναστευτικά παρυδάτια: Αμμοσφυριχτές, Νανοσκαλίδρες και Μαχητές. Εδώ την τιμητική τους είχαν οι Μελισσοφάγοι που τρέφονταν ασταμάτητα στις γειτονικές εκτάσεις, όπου αρκετά ζευγάρια έχουν φτιάξει τις φωλιές τους.

Οι συμμετέχοντες προσήλθαν σε προκαθορισμένες ώρες και σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες λόγω των μέτρων και των πρωτοκόλλων για την πανδημία.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία

Μέσα στην εβδομάδα το ΚΠΕΝ Καλλονής θα δεχθεί τις πρώτες φετινές επισκέψεις από σχολεία, στα πλαίσια του εορτασμού την Ημέρας Περιβάλλοντος 2021 (5η Ιουνίου). Συμμετοχή έχουν δηλώσει μέχρι τώρα το Νηπιαγωγείο Σκάλας Καλλονής και Παρακοίλων και τα Δημοτικά Κεραμίου και Δαφίων.

Οι μαθητές θα κάνουν παρατήρηση πουλιών σε γειτονικούς υγροτόπους (Έλος Παρακοίλων, Εννιά Καμάρες και ποταμό Τσικνιά) και στη συνέχεια εκπαιδευτικές δραστηριότητες προγράμματα με θέμα τα πουλιά των υγροτόπων της Λέσβου. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν κάτω από τα αυστηρά πρωτόκολλα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφορούν τους μουσειακούς χώρους και τις υπαίθριες δραστηριότητες σε βιοτόπους.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στις ομάδες παρατήρησης πουλιών, τον καθαρισμό και την παρουσίαση και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434 και 6972-809610.