ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΥΨΗ STIPSI MTB 2023

Με μεγάλη συμμετοχή αθλητών πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας STIPSI MTB 2023, στην περιοχή της Στύψης, στις πλαγιές του μεγάλου ηφαιστείου του Λεπέτυμνου. Ο αγώνας ήταν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας και πρόκειται για τον 5ο αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Οι αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων αγωνίστηκαν σε διαδρομή που είχε σηματοδοτηθεί στις πλαγιές του μεγάλου ηφαιστείου του Λεπέτυμνου, στα ηφαιστειακά πετρώματα και τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς γεώτοπους της περιοχής καθώς και μέσα στον οικισμό της Στύψης, ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τις ανθοστόλιστες αυλές. Οι έντονες κλίσεις στις πλαγιές του ηφαιστείου και τα σκαλοπάτια μέσα στον οικισμό προκάλεσαν τους λάτρεις του ΜΤΒ σε ένα μοναδικό αγώνα.

Μέσα από τον αγώνα STIPSI MTB 2023, οι αθλητές και οι θεατές είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές Λεσβιακής φύσης, τα τοπία της περιοχής της Στύψης καθώς και τους μοναδικής ομορφιάς ηφαιστειακούς γεώτοπους.

Ο αγώνας συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στύψης, την Κοινότητα Στύψης με την υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου) και πολλών εθελοντών.

Η τεχνική υποστήριξη των αγώνων έγινε από την «LESVOS RIDE».

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με την τελετή απονομής, όπου αναδείχθηκαν οι αθλητές:

  • στην κατηγορία των E-BIKES αναδείχθηκαν 1oς Φωτής Τζανής, 2ος Ιγνάτης Καλλιπολίτης, 3ος Τάκης Ψαρρός
  • στην κατηγορία WOMEN μία συμμετοχή -Αφροδίτη Ζούρου
  • στην κατηγορία JUNIOR κατατάχθηκαν 1ος Χρήστος Σαχλός, 2ος ημήτρης Μαντός, 3ος Νίκος Τσιγκρίτης
  • στην κατηγορία των MEN κατατάχθηκαν 1ος Αλεξίου Δημήτρης, 2ος Πέππας Νίκος, 3ος Άγγελος Σανταβάς
  • στην κατηγορία MASTERS αναδείχθηκαν 1ος Σαραϊδάρης Γεώργιος , 2ος Μπουντάκης Μπάμπης, 3ος Λαμπος Στράτος.
  • στους VETERANS κατατάχθηκαν 1ος Λαϊνάς Κώστας, 2ος Τριανταφύλλου Ανδρέας, 3ος Σαχλός Γαβριήλ.

Η δράση υποστηρίζεται από την Πράξη «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».