Λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης  «Δεινοθήρια και Σεκόιες» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 τα εγκαίνια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο», που θα λειτουργεί έως τις 3 Μαΐου 2020 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Από το πρωί οι χώροι της έκθεσης είχαν κατακλειστεί από μαθητές σχολείων της Αττικής, που πραγματοποιούν οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις από τα στελέχη του Μουσείου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κας Χριστιάνας Καλογήρου, του Αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου κ.  Στρ. Ζαφείρη, την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Καθ. Μαρία Λεκάκου, εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης (Αθήνας), του Συλλόγου Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος», Εκπαιδευτικών και  πολλών φίλων του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου στον χαιρετισμό του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολυεπίπεδες δράσεις του Μουσείου, το οποίο αποτελεί εποπτευόμενο νομικό πρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας. Ο κ. Διδασκάλου αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης τονίζοντας ότι η έκθεση υπογραμμίζει την περιβαλλοντική διάσταση της δράσης του Μουσείου αξιοποιώντας  τα ευρήματα που ήλθαν στο φως από τις ανασκαφές στο Απολιθωμένο Δάσος, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, αλλά και των επιπτώσεων στα οικοσυστήματα του παρελθόντος που δημιούργησε η μεταβολή του υποτροπικού κλίματος στη Λέσβο αλλά και ευρύτερα του Αιγαίου.  Η έκθεση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων γύρω από το φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζει η Παγκόσμια Κοινότητα, την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη φύση και στον άνθρωπο, καθώς και  τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή για το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και πρώην Περιφερειαρχής Βορείου Αιγαίου κα Χριστίνα Καλογήρου, η οποία τόνισε πως η Λέσβος είναι ένα νησί με πλούσια γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να προστατευτεί και να προβληθεί. Επίσης αναφέρθηκε στο πολυετές και ουσιαστικό έργο του Μουσείου προς αυτόν τον σκοπό με θετικά αποτελέσματα παγκόσμια ακτινοβολίας, δίνοντας τα συγχαρητήριά της στον Διευθυντή και το προσωπικό του Μουσείου για την εντυπωσιακή έκθεση που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου και αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στον  χώρο του Ιδρύματος.

Ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Στρ. Ζαφείρης μίλησε με τη σειρά του για τα στοιχεία εκείνα που κοσμούν τη Λέσβο και την κάνουν έναν τόπο υπέροχο και έναν σημαντικό προορισμό, που ικανοποιεί μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων επισημαίνοντας την συμπαράσταση και στήριξη του νεοσύστατου Δήμου στις δράσεις του Μουσείου.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού για την συμπαράσταση και στήριξη στο έργο του Μουσείου. Όπως είπε, σκοπός της νέας έκθεσης είναι η γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων με τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το ρόλο τους ως δεικτών κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα.

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται απολιθωμένοι κορμοί σεκόιας, τα μεγαλύτερα δέντρα που έζησαν στη Γη, αλλά και το εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου, το οποίο κατασκευάστηκε με βάση την επιστημονική μελέτη των οστών του παλαιότερου προβοσκιδωτού θηλαστικού της Ευρώπης ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών, που αποτελούν μάρτυρες εργώδους επιστημονικής δραστηριοποίησης, άοκνης έρευνας και πολύχρονης μελέτης.

Εξήγησε την σημασία των εκθεμάτων, δίνοντας πληροφορίες για τα απολιθωμάτα δέντρων τόσο από το χερσαίο τμήμα του νησιού όσο και από τον υποθαλάσσιο χώρο του. Παρουσίασε τα καινούργια ευρήματα του Μουσείου, που ήρθαν στο φως στις τελευταίες ανασκαφές 2018-19 που πραγματοποίησε η ερευνητική του ομάδα, με απολιθωμένους κορμούς δέντρων που φτάνουν τα 23 και 25 μέτρα, αποτελώντας τα μεγαλύτερα σε μήκος στην Ελλάδα. Μίλησε με συγκίνηση για το έκθεμα-προσφορά των παιδιών του σχολείου Άντισσας, το οποίο αποδεικνύει την εκπαιδευτική αξία των προγραμμάτων που έχουν παρακολουθήσει τα παιδιά στο Μουσείο, με ύψιστα αποτελέσματα την αγάπη και την ευαισθητοποίηση για την προστασίας της γεωλογικής μας κληρονομιάς. Παρουσίασε επίσης το πρωτότυπο κεντρικό έκθεμα ένα ακριβές πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση δίνοντας πληροφορίες για την απολιθωμένη κάτω γνάθο με τα δόντια που βρέθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά της Λέσβου και ανήκουν σε Δεινοθήριο, τον πρόγονο όλων των προβοσκιδωτών του πλανήτη, ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας και το παλαιότερο του είδους στην Ευρώπη με ηλικία 19 – 18,4 εκατ. ετών. Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια και ασπόνδυλα) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Ο κ. Ζούρος ολοκλήρωσε την ενημέρωση – ξενάγηση στην έκθεση τονίζοντας τον σκοπό της, που είναι η παρατήρηση, η καταγραφή και η μελέτη των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής του παρελθόντος πάνω στα οικοσυστήματα της γης, όπως η εξαφάνιση ειδών φυτών και των κυρίαρχων μεγαλόσωμων ζώων που συνιστούν απόδείξεις των επιπτώσεων της σημερινής κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, αλλά και ισχυρά μηνύματα για ευαισθητοποίηση όλων μας, πριν να είναι πολύ αργά.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα έκθεση αποτελεί προϊόν της άριστης συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το 2014 και μέχρι σήμερα προσμετρά 4 σημαντικές περιοδικές εκθέσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Η έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» αναμένεται να σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία, αφού ήδη από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ξεπέρασε τους 2.500 επισκέπτες.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά τις πρωινές ώρες για σχολικές και μαθητικές ομάδες όλων των ηλικιών, καθώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμόζονται κάθε φορά στο ηλικιακό και μαθησιακό επίπεδο. Για το γενικό κοινό η έκθεση λειτουργεί απογευματινές ώρες, Τετάρτη έως Παρασκευή 17.00-20.00 και Σαββατοκύριακα από 11.00-20.00 (πλην των επίσημων αργιών). Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, ενώ ξεναγήσεις πραγματοποιούνται  καθ’ όλη την διάρκεια της από την γεωλόγο του Μουσείου κα Ολγα Τσαλκιτζή.