Λέσβος, μία κοιτίδα πολιτισμού μες στο Αιγαίο

Χιλιάδες Λέσβιοι και κάτοικοι του Π. Φαλήρου κατέκλυσαν το χώρο των εκδηλώσεων στην Παραλία Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στην εκδήλωση με θέμα «Λέσβος, μία κοιτίδα πολιτισμού μες στο Αιγαίο» που οργάνωσαν εννέα Λεσβιακοί Σύλλογοι της Αττικής για την προβολή της Λέσβου.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Μυτιλήνης (Αθήνας), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληνιών Αμαρουσίου και όμορων δήμων «Ο Νόστος 2006», τον Παλλεσβιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου, τον Σύλλογο Παφλιωτών Λέσβου Αθήνας, τον Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος», τον Σύλλογο «Ο Πολιχνίτος Λέσβου», τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι» και τον Σύλλογο προστασίας και εξωραϊσμού περιβάλλοντος των απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Δ. Χατζηδάκης, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Ε. Αρμενάκας, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κα. Α. Σαραντινού.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε το μοναδικό γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Λέσβου καθώς και άγνωστα στοιχεία της δημιουργίας του Αιγαίου. Αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές θέσεις γεωτόπων και τις θέσεις ενδιαφέροντος, τα επιστημονικά στοιχεία για την παγκόσμια αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο αποτελεί μοναδικό στο είδος του απολιθωμένο οικοσύστημα δάσους αλλά και τα είδη της χλωρίδας και πανίδας που έχουν προσδιορισθεί προβάλλοντος το νησί στους χιλιάδες επισκέπτες της εκδήλωσης. Επίσης, αναφέρθηκε στην παγκόσμια προβολή της Λέσβου που ήδη πραγματοποιείται σε περιοχές όπως η Κίνα και η Ιαπωνία και η οποία πραγματοποιείται μέσα από την αναγνώρισή της ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO». Ολοκληρώνοντας τη διάλεξή του ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος τόνισε την αξία της ανάδειξης και διατήρησης του μοναδικού φυσικού πλούτου της Λέσβου που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό αναπτυξιακό μοχλό για τον τόπο μας.

Ακολούθησε παρουσίαση των χωριών που εκπροσωπεί ο κάθε Σύλλογος μέσα από εντυπωσιακά βίντεο, των διαφόρων μορφών τουρισμού καθώς και του πνευματικού πλούτου του νησιού.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πολυπληθή χορωδία (70 ατόμων) που διηύθυνε ο Βαγγέλης Σαραντίδης, από Μυτιληνιά παραδοσιακή ορχήστρα με τη συμμετοχή του Βαγγέλη Σαραντίδη και του Παναγιώτη Βέργου καθώς και από παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά λεσβιακά προϊόντα και τις γεύσεις της Λέσβου κατά τη διάρκεια της γευστικής δομικής παραδοσιακών προϊόντων που οργανώθηκε.