Θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» για παιδιά και οικογένειες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Προσομοίωση σεισμών
στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου

Σάββατο και Κυριακή 8 και 9 Ιουλίου 2023


Στα πλαίσια των καλοκαιρινών του δράσεων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσκαλεί τους μικρούς τους φίλους σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον σεισμικό κίνδυνο «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση με το φυσικό φαινόμενο των σεισμών και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας τα παιδιά βιώνουν μεγάλους σεισμούς από όλο τον κόσμο όπου μεγάλοι σεισμοί προκάλεσαν όχι μόνο εκτεταμένες καταστροφές αλλά και πολλά θύματα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά με ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση γύρω από τους σεισμούς, που περιλαμβάνει τις πρώτες αντιλήψεις των ανθρώπων για τους σεισμούς και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Δίνονται έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες για τη δομή της γης, το μηχανισμό που δημιουργεί τους σεισμούς και κάνει την επιφάνεια της γης να τρέμει, τα πετρώματα του στερεού φλοιού να σπάζουν και να δημιουργούνται ρήγματα και αποτελούν τις αιτίες του φαινομένου. Αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι σεισμοί όπως τα κύματα τσουνάμι, η ρευστοποίηση εδαφών, οι καθιζήσεις, οι καταπτώσεις βράχων τα οποία είναι φαινόμενα που συνοδεύουν συχνά τους σεισμούς που πολλές φορές είναι πιο καταστροφικές και από τους ίδιους τους σεισμούς.

Ακολουθεί η μεγάλη βιωματική εμπειρία στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου όπου τα παιδιά εισάγονται βιωματικά στο φαινόμενο  σεισμών με στόχο την εξοικείωση των παιδιών, την αποβολή του φόβου που προκαλεί η εκδήλωση του σεισμού και οδηγεί συνήθως σε λανθασμένες συμπεριφορές και την ετοιμότητα για ψύχραιμη και αποτελεσματική αντίδραση και συμπεριφορά με στόχο την αποτροπή και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων. Ειδικότερα η εκπαιδευτική δραστηριότητα καταλήγει στην προετοιμασία και τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

Τα παιδιά βιώνουν μέσω της προσομοίωσης μεγάλους σεισμούς που έγιναν στην Ελλάδα  και το εξωτερικό, με κορυφαίο το σεισμό της Ιαπωνίας και άλλους καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο, και κατά την διάρκεια άσκησης ετοιμότητας μαθαίνουν και εφαρμόζουν μέτρα προστασίας και βιώνουν τον τρόπο που θα πρέπει να αντιδρούν και να προστατεύονται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα έχει διάρκεια δύο ώρες και μπορούν να συμμετέχουν παιδιά 6-16 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.