Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους

Η περιήγηση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, ένα ανεπανάληπτο μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Η πληθώρα των ιστάμενων απολιθωμένων κορμών, αλλά και η άριστη κατάσταση διατήρησής τους, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

Η πρόσβαση στο πάρκο γίνεται από ασφαλτοστρωμένη οδό μήκους 5 km, η οποία αρχίζει στο 15ο km της επαρχιακής οδού Άντισσας – Σιγρίου.Η περιοχή στην οποία δημιουργήθηκε το Πάρκο το 1987, αναφέρεται ως «Κύρια Απολιθωμένη», ήδη από τον 18ο αιώνα

Αποτελεί το πρώτο πάρκο επίσκεψης του Απολιθωμένου Δάσους, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση 500 περίπου στρεμμάτων. Στην περιοχή, έχουν πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την συντήρηση, ανάδειξη και προστασία των απολιθωμένων κορμών.

Ο επισκέπτης του Πάρκου μπορεί να περιηγηθεί σε μια ολόκληρη βουνοπλαγιά, από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης του μπορεί να θαυμάσει τις μοναδικές εμφανίσεις Πρωτοπευκίδων, που σχηματίζουν μικρές συστάδες, αποτελούν τους προγόνους του σύγχρονου Πεύκου. Οι περισσότεροι απολιθωμένοι κορμοί ανήκουν στην οικογένεια των Ταξοδιειδών (Taxodiaceae) που αποτελούν προγονικές μορφές του σύγχρονου είδους Σεκόια η Αειθαλής που φύεται στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην οικογένεια αυτή ανήκει και ο μεγαλύτερος κατακείμενος κορμός Κωνοφόρου δένδρου (με μήκος μεγαλύτερο των 20 μέτρων) καθώς και οι μεγάλοι ιστάμενοι κορμοί Σεκόιας.

Χάρτης Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους

Περισσότερα

Πάρκο Σιγρίου

Εντυπωσιακοί ριζικοί κόμβοι και ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί, με άριστη διατήρηση των χαρακτηριστικών τους, αποκαλύπτουν στον επισκέπτη την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους στο Πάρκο Σιγρίου.

Το Πάρκο Σιγρίου δημιουργήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε έκταση 30 στρεμμάτων στην νότια πλευρά του ομώνυμου οικισμού. Η πρόσβαση στο Πάρκο γίνεται από τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας «Γεώτοπο» λόγω της σπανιότητας και της μεγάλης επιστημονικής αξίας των φυτικών απολιθωμάτων, τα οποία παρέχουν πληροφορίες τόσο για τα ηφαιστειακά πετρώματα όσο και την γεωλογική εξέλιξη της περιοχής.

Ο επισκέπτης κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών που έχουν χαραχθεί στο χώρο του Πάρκου, μπορεί να θαυμάσει τα πιο σημαντικά ευρήματα του χώρου, τις ρίζες των απολιθωμένων δένδρων, που διατηρούνται σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στην φυσική τους θέση. Επίσης εντυπωσιακοί ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί αγγειόσπερμων και κωνοφόρων δένδρων (Pinoxylon paradoxum, Pinoxylon sp. Pinus sp.) με μοναδικά χρώματα και πληθώρα απολιθωμένων κλαδίσκων, φύλλων και κώνων ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ξεπροβάλουν από τα στρώματα της ηφαιστειακής στάχτης που τους περιβάλλει. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεγάλα τμήματα απολιθωμένων κορμών που έχουν μεταφερθεί για φύλαξη στο χώρο.

Χάρτης Πάρκου Σιγρίου

Περισσότερα

Πάρκο Πλάκας

Μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση βρίσκεται στη θέση Πλάκα Σιγρίου σε απόσταση περίπου 800 μέτρων νότια του οικισμού Σιγρίου. Η περιοχή παραχωρήθηκε στο Μουσείο με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας το 2000, με σκοπό την δημιουργία του νέου Πάρκου Πλάκας Σιγρίου. Τα έργα ανάδειξης των απολιθωμάτων χρηματοδοτούνται από το Π.Ε.Π. Β. Αιγαίου 2000-2006.

Η πρόσβαση στο πάρκο γίνεται από την αγροτική οδό Σιγρίου-Ερεσού. Οι επισκέπτες ακολουθώντας τους ειδικά διαμορφωμένους περιπατητικούς διαδρόμους οδηγούνται σε όλες τις θέσεις των απολιθωμάτων οι οποίες ενώνουν τις θέσεις των απολιθωμένων κορμών. Παράλληλα στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί τρεις θέσεις ανάπαυσης και θέας προς το Σίγρι και τη νησίδα Νησιώπη.

Χάρτης Πάρκου Πλάκας Σιγρίου

Περισσότερα

Νησιώπη

Στη Νησιώπη ή Μεγαλονήσι, την νησίδα που κλείνει από δυτικά τον κόλπο του Σιγρίου, σχηματίζοντας ένα ασφαλές αγκυροβόλιο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει χερσαία και θαλάσσια τμήματα απολιθωμένων κορμών. Σχεδόν σε όλη την έκταση του νησιού έχουν εντοπισθεί εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι ή κατακείμενοι με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Η μεγάλη συγκέντρωση φυτικών απολιθωμάτων στην Νησιώπη την καθιστά ένα μοναδικό γεώτοπο.

Στην δυτική πλευρά του νησιού η δράση των κυμάτων αποκαλύπτει γιγαντιαίους κορμούς κωνοφόρων (προγονικές μορφές Σεκόιας) αλλά και αγγειόσπερμων δένδρων που κείτονται στην ακρογιαλιά. Στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει δεκάδες απολιθωμένους κορμούς δένδρων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν μαρτυρούν τα δεκάδες ρήγματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια και στις απόκρημνες ακτές του νησιού, ενδεικτικές της πρόσφατης αποκοπής του από την υπόλοιπη Λέσβο.

Άλλα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους

Πάρκο Χαμανδρούλα hamandroula

Η περιοχή Χαμανδρούλα, στα διοικητικά όρια της Ερεσού, αποτελεί μια από τις κύριες θέσεις του απολιθωμένου Δάσους με μεγάλη συγκέντρωση απολιθωμένων κορμών. Στη θέση αυτή, η οποία έχει απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό δημόσιο λόγω της αξίας των απολιθωμάτων της, εμφανίζονται δεκάδες ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων με εντυπωσιακά χρώματα και άριστη διατήρηση των μορφολογικών γνωρισμάτων του ξύλου.

Πάρκο Σκαμιούδας Άντισσας

Το Πάρκο Σκαμιούδας βρίσκεται έξω από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, στην περιοχή της Άντισσας, πιστοποιώντας ότι η έκταση την οποία καταλαμβάνει το Απολιθωμένο Δάσος είναι πολύ μεγαλύτερη από την ήδη γνωστή περιοχή η οποία έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης.

Οι ανασκαφικές εργασίες έχουν αποκαλύψει ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς σε άριστη κατάσταση διατήρησης, με ιδιαίτερη επιστημονική αξία.

Το εντυπωσιακότερο ωστόσο εύρημα είναι ένας γιγαντιαίος κατακείμενος απολιθωμένος κορμός κωνοφόρου δένδρου, μήκους 15 μέτρων και περιμέτρου 2 μέτρων με άριστη διατήρηση των μορφολογικών του γνωρισμάτων. Το νέο εύρημα ανήκει στα κωνοφόρα και πρόκειται για αντιπρόσωπο του είδους Taxodioxylon gypsaceum που αποτελεί προγονική μορφή του δένδρου της Σεκόιας.

Χάρτης Πάρκων Απολιθωμένου Δάσους – Χώροι επίσκεψης

Χάρτης Πάρκων Απολιθωμένου Δάσους – Χώροι επίσκεψης

Δείτε τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
και στο Google Maps