Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών

Με επιτυχία η εξόρμηση παρατήρησης πουλιών
στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους το Σάββατο 22 Μαΐου
για τον εορτασμό της Ημέρας Βιοποικιλότητας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εξόρμηση παρατήρησης πουλιών και φύσης στο Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους, το Σάββατο 22  Μαΐου 2021.

Η δεύτερη εκδήλωση του ΚΠΕΝ μετά την άρση των περιορισμών προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η εξόρμηση οργανώθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Βιοποικιλότητας, επετείου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η παρατήρηση περιλάμβανε γνωριμία με τα βασικά είδη φυτών των φρυγάνων της Λέσβου. Με έμφαση στις προσαρμογές που το καθένα έχει για να επιβιώσει των ακραίων συνθηκών του καλοκαιριού που πλησιάζει. Ταυτόχρονα, ακολουθώντας τα μονοπάτια του Πάρκου, έγινε παρατήρηση πουλιών και πεταλούδων.

Παρατηρήθηκαν 28 διαφορετικά είδη πουλιών, περισσότερα από τα οποία είναι μεταναστευτικά: είτε καλοκαιρινοί αναπαραγόμενοι επισκέπτες στη Λέσβο (Φρυγανοτσίχλονο, Κοκκινοτσιροβάκος, Ασπροκωλίνα, Αμπελουργός κ.ά.) είτε μόνο διερχόμενα είδη (Αγιοπούλια, Αετομάχοι, Λιβαδόκιρκος κ.ά.). Φυσικά επίσης είδη με μόνιμη παρουσία στο νησί μας (Νησιωτική Πέρδικα, Βραχοτσοπανάκος, Σιρλοτσίχλονο κ.ά.). Τέλος, στις ρίγανες και τα τελευταία λουλούδια της άνοιξης παρατηρήσαμε 6 είδη από πεταλούδες, (δύο εκ των οποίων παρατηρούνται μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων και Μικράς Ασίας) και, επίσης, σε όλη την εξόρμηση 2 είδη σαύρας.

Συνθέτοντας τα είδη που παρατηρήσαμε μιλήσαμε για την έννοια της βιοποικιλότητας και τον μεγάλο πλούτο της Λέσβου στον τομέα αυτό τόσο σε επίπεδο ειδών όσο και οικοσυστημάτων.

Παρατήρηση πουλιών στις Αλυκές Πολιχνίτου και  Καλλονής
το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαΐου

Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαΐου  οι δράσεις ορνιθοπαρατήρησης συνεχίζονται στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής. Αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει το φώλιασμα των αναπαραγόμενων ειδών (Αβοκέτα, Καλαμοκανάς, Ποταμογλάρονο, κ.ά.) αλλά επίσης θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε και άλλα υδρόβια και παρυδάτια είδη (Φλαμίνγκο, Μαυροπελαργό κ.ά.) και κάποια από τα τελευταία διερχόμενα μεταναστευτικά είδη.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σας προσκαλούν για παρατήρηση πουλιών σε δύο πρωινές εξορμήσεις:

  • Σάββατο 22 Μαΐου και ώρες 09-00-13:00 στην Αλυκή Πολυχνίτου (σημείο αρχικής συνάντησης, πλευρά της αλυκής στο τέλος της Σκάλας Πολυχνίτου)
  • Κυριακή 30 Μαΐου και ώρες 09-00-13:00 στην Αλυκή Καλλονής (σημείο αρχικής συνάντησης, παρατηρητήριο ΒΔ πλευράς, στον ασφαλτόδρομο προς κάτω μέρος της αλυκής)

Η περιήγηση και η ορνιθοπαρατήρηση θα πραγματοποιηθούν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού (τηλεσκόπια, κιάλια), μετά από δήλωση συμμετοχής και προ συνεννόηση.

Όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την  αποφυγή διασποράς του Covid-19 θα τηρηθούν αυστηρά. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για όλους τους επισκέπτες. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες αφού δηλώσουν συμμετοχή, θα προσέρχονται σε προκαθορισμένες ώρες και σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες λόγω των μέτρων και των πρωτοκόλλων για την πανδημία.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση γίνεται με την αγορά του γενικού εισιτηρίου (5 €) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την αποφυγή διασποράς του COVID-19, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει είτε από υπολογιστή ή κινητό κλπ. Οι επισκέπτες απλά μπορούν να εκδύσουν τα εισιτήρια τους αν  επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmuseum.gr – πιο συγκεκριμένα στο σύνδεσμο https://www.lesvosmuseum.gr/e-shop/tickets.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434 και 6972-809610.