Εντυπωσιακοί 14 απολιθωμένοι κορμοί στο Σίγρι

Αποκαλύφθηκαν σήμερα το πρωί. Μάρτυρες της έκρηξης των ηφαιστείων πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια

Μια σημαντική θέση 14 απολιθωμένων δένδρων – μάρτυρες της έκρηξης ηφαιστείων στην περιοχή πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια. αποκαλύφθηκε σήμερα. Η αποκάλυψη έγινε κατά την διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή ενός αγωγού όμβριων στην περιοχή του Ακρόχειρα, κοντά στο Σίγρι, στην ευρύτερη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στη Δυτική Λέσβο.

Όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, «αποκαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, εντυπωσιακοί κορμοί δένδρων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διαδοχικά επίπεδα, ο ένας πάνω στον άλλον». Ανάμεσα τους μεγάλοι και μικροί κορμοί και κλαδιά δένδρων.

Η ανασκαφή συνεχίζεται και αναμένεται τις προσεχείς μέρες να αποκαλυφθούν πλήρως οι απολιθωμένοι κορμοί αλλά και άλλα απολιθώματα προκειμένου να συντηρηθούν και να μελετηθούν.

Συγκεκριμένα, σε έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφθηκαν 14 κορμοί μεγάλων και μικρών κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων, διαφορετικής ηλικίας. Όπως λέει ο κ. Ζούρος «από τη μελέτη των σχηματισμών της περιοχής φαίνεται ότι η θέση αντιπροσωπεύει μια ‘παλαιοκοιλάδα’».
Τα νέα ευρήματα σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν μάρτυρες της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων που σκέπασαν με ηφαιστειακά υλικά την Λέσβο πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.

Οι κορμοί των δένδρων αφανίσθηκαν από την βιαιότητα των αερίων των ηφαιστειακών εκρήξεων. Μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης κάλυψαν αρχικά την βλάστηση. Στη συνέχεια έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή παρασύροντας μαζί με την ηφαιστειακή στάχτη και τμήματα κορμών δένδρων. Οι γιγάντιες λασποροές έφραξαν τις κοιλάδες συσσωρεύοντας τους κορμούς των δένδρων σε επάλληλα επίπεδα. Εκεί όπου και απολιθώθηκαν.