«Rural regeneration through systemic heritage-led strategies – RURITAGE»
HORIZON 2020 PROGRAMME
Μοναδικές εμπειρίες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ, οι οποίοι συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό στης Αγγλικής Γλώσσα κα. Χάνα Γαγάνη, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ruritage Hub του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη.
Η ομάδα προσφύγων και μεταναστών με τη βοήθεια της κα. Κωνσταντίνας Μπεντάνα, Γεωλόγου του Μουσείου, ενημερώθηκαν αρχικά για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους της Λέσβου και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.
Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωσή τους για τα νέα και μεγάλης επιστημονικής αξίας ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.
Οι συμμετέχοντες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόϊες, φοίνικες, κυπαρισσίδες, ηφαιστειακούς ορίζοντες πλούσιους σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών, τα οποία δίνουν μοναδικές πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».
Παράλληλα, γνώρισαν όλες τις φάσεις ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, τους χάρτες διαδρομών όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο των εργασιών όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.
Οι συμμετέχοντες πρόσφυγες και μετανάστες μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, τη μελέτη και ανάδειξή του καθώς και των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου.
Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.