Κάθε χρόνο το Μουσείο καλεί όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα…
…να ταξιδέψουν νοερά 20 εκατομμύρια χρόνια πίσω στο γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν…
…να γνωρίζουν το απολιθωμένο δάσος και τα φυτά που ζούσαν στην περιοχή του Αιγαίου πριν από εκατομμύρια χρόνια, αλλά και να το συγκρίνουν με τα σύγχρονα οικοσυστήματα της Λέσβου…
…να προσπαθήσουν βήμα-βήμα να αποκαλύψουν όλες τις διεργασίες και μεταβολές που έχουν συντελέσει στην δημιουργία των σημερινών τοπίων στη Λέσβο…
…να γνωρίσουν την γεωλογική ιστορία του Αιγαίου και τα πιο σημαντικά ηφαίστεια της Λέσβου, αλλά και να πειραματιστούν με τον τρόπο δημιουργίας μίας ηφαιστειακής έκρηξης.

Άλλωστε ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει την μοναδική εμπειρία γνωριμίας με ένα απολιθωμένο τροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών ή να περπατήσει στην καρδιά ενός ηφαιστειακού κρατήρα!!!

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για σχολικές ομάδες απευθύνονται σε ηλικιακές ομάδες μαθητών
Α. παιδιά 4 – 7ετών (Νηπιαγωγείου και Α-Β Δημοτικού)
Β. παιδιά 8 – 12ετών (Γ-ΣΤ Δημοτικού) και
Γ. παιδιά 13 -17ετών (Γυμνασίου – Λυκείου)

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου έχουν ως στόχο να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με τα θέματα φυσικής ιστορίας, τα εκθέματα των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, να κεντρίσουν τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους για τον πλανήτη, την ιστορία της εξέλιξης της ζωής, την σημασία των γεωτόπων, τις φυσικές διεργασίες, την προστασία των οικοσυστημάτων, και τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα επιτρέποντάς τους να εκφραστούν δημιουργικά στο χώρο του Μουσείου.

Ανάλογα με την θεματική τους τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν περιήγηση στις εκθέσεις, στα εργαστήρια και στα υπαίθρια πάρκα. Η περιήγηση ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών, την παρατήρηση και τη συζήτηση γύρω από τα εκθέματα. Τα οπτικά και αισθητικά ερεθίσματα που προσλαμβάνουν τα παιδιά κατά την ενημέρωση μεταφέρονται στη συνέχεια στο χώρο εκπαιδευτικής δράσης σε δικές τους εικόνες και κατασκευές μέσα από το παιχνίδι με διαφορετικά υλικά.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κάθε μαθητής παίρνει ένα ειδικά σχεδιασμένο έντυπο, το οποίο μπορεί να επεξεργασθεί μόνος του ή με την υπόλοιπη ομάδα στο σχολείο.

Το έντυπο περιλαμβάνει μικρά επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, αναπαραστάσεις ερωτήσεις προς συζήτηση και χώρο για ζωγραφική ή διατύπωση απόψεων.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ