Γνωρίζεις ότι στη Νησιώπη, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό του Σιγρίου στο νησί της Λέσβου βρίσκεται το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο;

Η Νησιώπη αποτελεί μια από πιο πλούσιες περιοχές σε απολιθώματα στο Απολιθωμένο Δάσος. Εκεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου δημιούργησε ένα θαλάσσιο πάρκο, στο οποίο οι επισκέπτες του μπορούν να φτάσουν με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα «ΝΗΣΙΩΠΗ».

Η Νησιώπη αποτελεί ένα μοναδικό χώρο καθώς συνυπάρχει το απολιθωμένο οικοσύστημα με τους απολιθωμένους κορμούς δένδρων και ταυτόχρονα το σύγχρονο ζωντανό οικοσύστημα με μεγάλο πλούτο χερσαίων και θαλάσσιων φυτών και ζώων.

Από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε όλη σχεδόν την έκταση του νησιού και στο θαλάσσιο χώρο περιμετρικά της Νησιώπης έχουν εντοπισθεί εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι ή κατακείμενοι.

Στη Νησιώπη συναντώνται επίσης εντυπωσιακές γεωμορφές, όπως ταφόνι, εντυπωσιακές αψίδες, κρημνοί, φαράγγια που συνδέονται με τις μεγάλες γεωλογικές αλλαγές που διαμόρφωσαν το χώρο του Αιγαίου. Πριν 20.000.000 χρόνια η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη  Νησιώπης, καθώς και ολόκληρο το Αιγαίο ήταν ξηρά κι εδώ απλωνόταν ένα τεράστιο υποτροπικό δάσος. Τεράστια ρήγματα και σεισμοί οδήγησαν στην καταβύθιση τμημάτων της ξηράς και στη δημιουργία του Αιγαίου.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την νέα σας αποστολή στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και να ανακαλύψετε όλα αυτά τα μυστικά; Ξεκινήστε την έρευνά σας από την ιστοσελίδα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (www.petrifiedforest.gr). Ψάξτε στην ιστοσελίδα και βρείτε τα βίντεο για τη Νησιώπη.  Ταξιδέψτε στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης μέσα από τα βίντεο και ανακαλύψτε μοναδικές πληροφορίες!

Για περισσότερε πληροφορίες, ερωτήσεις ή απορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Περιμένουμε να μας στείλετε τις ζωγραφιές σας μαζί με το μικρό σας όνομα, την ηλικία σας και την έγκριση των γονιών σας στο e-mail του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (lesvospf@otenet.gr) και το Μουσείο θα τα προβάλλει ηλεκτρονικά.

Ελάτε να γνωρίσουμε τα μυστικά του Θαλάσσιο Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης…

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης [pdf | 2Mb]

 

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ