Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου υπήρχαν πολλά ενεργά ηφαίστεια. Στην Λέσβο εντοπίστηκαν 5 μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα.

Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα προκάλεσε την έξοδο μεγάλων ποσοτήτων λάβας, ηφαιστειακής στάχτης και άλλων ηφαιστειακών υλικών από το εσωτερικό της γης. Η πυρακτωμένη λάβα σκέπασε τις πλαγιές των ηφαιστείων και κάλυψε εκτεταμένες περιοχές. Τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης και άλλων πυροκλαστικών υλικών εκτοξεύθηκαν στην ατμόσφαιρα από τις συχνές ηφαιστειακές εκρήξεις για να επιστέψουν και πάλι μετά από λίγο στην επιφάνεια της γης, όπου και σκέπασαν το πυκνό και πλούσιο δάσος της εποχής εκείνης.

Τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την περιοχή βοήθησαν στην πολύπλοκη διαδικασία της απολίθωσης των δένδρων που δημιούργησε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Θέλετε να γνωρίσετε τα ηφαίστεια της Λέσβου, τα μυστικά των ηφαιστείων, τα εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα;

Μήπως θέλετε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε εσείς μια δική σας ηφαιστειακή έκρηξη;

Τότε μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ερευνητική αποστολή που ετοίμασε για εσάς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η δεύτερη αυτή αποστολή των Μικρών Ερευνητών είναι αφιερωμένη στα ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ.

Ψάξτε στην ιστοσελίδα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (www.petrifiedforest.gr), την ιστοσελίδα του Γεωπάρκου Λέσβου (www.lesvosgeopark.gr) αλλά και τον σύντομο οδηγό στο Γεωπάρκο Λέσβου στην ιστοσελίδα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα ηφαίστεια της Λέσβου.
Κατεβάστε τις εκπαιδευτικές καρτέλες, ερευνήσετε, παίξετε, ζωγραφίστε και ανακαλύψετε τα μυστικά των ηφαιστείων.

Η αποστολή σας όμως κρύβει και μια έκπληξη, ένα πείραμα δημιουργίας μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες, φτιάξτε το δικό σας ηφαίστειο με υλικά που έχετε στο σπίτι και κάντε μια ηφαιστειακή έκρηξη ή βάλτε τη φαντασία σας και δημιουργήστε οποιαδήποτε άλλη κατασκευή θέλετε!

Για περισσότερε πληροφορίες, ερωτήσεις ή απορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλέφωνο 2251047033 ή μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Περιμένουμε φωτογραφίες ή βίντεο από την ηφαιστειακή σας έκρηξη αλλά και τις ζωγραφιές σας μαζί με το μικρό σας όνομα, την ηλικία σας και την έγκριση των γονιών σας στο e-mail του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (lesvospf@otenet.gr) και το Μουσείο θα τα προβάλλει ηλεκτρονικά.

Ελάτε να ανακαλύψουμε τα μυστικά των ηφαιστείων της Λέσβου…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ

  1. 1 Ελάτε να ανακαλύψουμε τα ηφαίστεια της Λέσβου 1
  2. 2 Ελάτε να ανακαλύψουμε τα ηφαίστεια της Λέσβου 2
  3. 3 Πείραμα: Δημιούργησε μια ηφαιστειακή έκρηξη
  4. 4 Συμπληρώστε το Σταυρόλεξο 
  5. 5 Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου & τα ηφαίστεια της Λέσβου