Η φυσική μας κληρονομιά χρειάζεται και τη δική σου ΔΡΑΣΗ!

Γίνε εθελοντής!

Εθελοντισμός Απολιθωμένο ΔάσοςΟ εθελοντισμός είναι μια ενεργή δραστηριότητα από το 2002 όταν πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους». Ήταν ένα όνειρο χρόνων για όλους τους κατοίκους της Λέσβου που αγωνίσθηκαν για την προστασία και την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους.

Η ενεργοποίηση των πολιτών για να προστατευτούν απολιθώματα ξεκίνησε το 1985 όταν το Απολιθωμένο Δάσος ανακηρύχθηκε επίσημα από το κράτος«Διατηρητέο μνημείο της Φύσης». Από τότε το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου άρχισε να γίνεται γνωστό και με μεγάλη χαρά είδαμε ανθρώπους να έρχονται από κάθε σημείο της Γης για να επισκεφτούν το μοναδικό αυτό στολίδι του νησιού μας.

Το μεγάλο βήμα έγινε το 1994, με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι. Τώρα μπορεί ο επισκέπτης να κατανοήσει καλύτερα τη σημασία και αξία του μνημείου αυτού.

Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις το Μουσείο κάθε χρόνο οργανώνει πολλές άλλες εκδηλώσεις: εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, γιορτές προβολής ντόπιων προϊόντων κ.ά. Η περιοχή του Σιγρίου ζωντανεύει από χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, η δυτική Λέσβος βγαίνει από την απομόνωση και γίνεται ενεργό κέντρο του νησιού.

Η προστασία του Απολιθωμένου Δάσους δεν είναι όμως μόνο ευθύνη του Μουσείου ή της Δασικής Υπηρεσίας.
Είναι ευθύνη όλων μας.

Το Σωματείο μας αποτελείται από πολίτες, κάτοικους της περιοχής, εργαζόμενους του Μουσείου, επιστήμονες, ανθρώπους που αγαπούν το Απολιθωμένο Δάσος από όλη τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα…