ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ

Προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» την Τετάρτη 4 Μαίου 2022 στην Πάτρα. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως 25 Ιουλίου  2022.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ τη χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου Δήμου Πατρέων, κ. Νικόλαος Ασπράγκαθος, η Πρόεδρος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., κα. Μαρία Παπαδοπούλου, Καθ. ΕΜΠ, ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών και ο εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Κων/νος Μπιζάς, καθώς η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Επιπλέον απέστειλαν ειδικό χαιρετισμό οι κκ. Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής Ηλείας Κινήματος Αλλαγής και Άγγελος Τσιγκρής, Βουλευτής Αχαΐας Ν. Δημοκρατίας. 

Κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας της Πάτρας, υπάλληλοι Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, εκπρόσωποι από το ΓΕΩΤΕΕ, παραγωγικών φορέων και τοπικών ΜΚΟ, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και γενικότερα επιστήμονες από την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και φοιτητές, ο Πρόεδρος και μέλη Δ.Σ. του πρ. Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, καθώς και οι εργαζόμενοι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. έδωσαν το παρόν με τη συμμετοχή τους και η αίθουσα ΑΙΓΛΗ της VESO MARE κατακλείστηκε από πλήθος κόσμου.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την ανάγκη προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη, το Χελμό – Βουραϊκό, την περιοχή Βίκου – Αώου, τη Σητεία και την περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο.

Ο Επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπάρκου Χελμού- Βουραϊκού, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, Καθ. Παν. Πατρών παρουσίασε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκου και τη σημασία του για την τοπική κοινωνία, καθώς αποτελεί μία σημαία της UNESCO στην Δυτική Ελλάδα.

Η Γεν. Διευθύντρια – Συντονίστρια CLLD/LEADER  ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., κα. Ηρώ Τσιμπρή παρουσίασε το νέο διατοπικό πρόγραμμα που θα συμμετέχει και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού με τίτλο «Σχέδιο Διατοπικής συνεργασίας: “ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ UNESCO”, του προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020».

Τέλος ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας κ. Παρασκευάς Ξυπολιάς, Καθ. Παν. Πατρών έκανε μία σημαντική παρουσίαση για τη συνεισφορά του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών και τα 45 χρόνια προσφοράς του στην κοινωνία.

Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ»

Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» είναι ένα ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου.

Στόχος της έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών από τα επτά Ελληνικά Γεωπάρκα και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο. 

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών.

Η έκθεση δημιουργήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο, τον Χελμό – Βουραϊκό, την περιοχή Κοζάνης-Γρεβενών και την περιοχή Κεφαλονιάς Ιθάκης στην Ελλάδα και το Ορος Τρόοδος στην Κύπρο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πάτρας, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου. Επιστημονικός  υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Η δημιουργία της έκθεσης έχει υποστηριχθεί από το πρόγραμμα «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο “GEO – IN”, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα  αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μιας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι ακόλουθες έξι περιοχές της Ελλάδας:

  1. η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),
  2. το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
  3. το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),
  4. η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)
  5. το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)
  6. η περιοχή Γρεβενών – Κοζάνης (2021)
  7. η περιοχή Κεφαλονιάς – Ιθάκης (2022)

και στην Κύπρο έχει αναγνωριστεί η περιοχή Τροόδους (2015).