ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ – Ανάδειξη των Μουσείων

Συνάντηση με φορείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού
για την αξιοποίηση και στήριξη των Μουσείων της Λέσβου

Ενημερωτική συνάντηση των φορέων της εκπαίδευσης και του τουρισμού με τους εκπροσώπους του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 στα γραφεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Τα Μουσεία της Λέσβου αποτελούν τη σημαντικότερη πολιτιστική υποδομή του νησιού, ενώ ο πλούτος των εκθεμάτων και η ποικιλία των ενδιαφερόντων που καλύπτουν τα καθιστούν μοναδικό στο είδος τους μουσειακό σύνολο στη χώρα μας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα προβλήματα που δημιουργεί η μειωμένη επισκεψιμότητα στα Μουσεία γεγονός που σχετίζεται με την γενικότερη κάμψη της τουριστικής κίνησης αλλά και η συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν με τη συνεργασία όλων των φορέων ώστε να αναδειχθεί ο πολιτιστικός και εκπαιδευτικός ρόλος των Μουσείων και ταυτόχρονα ο αναπτυξιακός τους ρόλος.

ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ-Σύσκεψη με φορείς

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Α. Καλάργαλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Π. Αντωνίου, ο Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Π. Χατζηκυριάκος, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα κα. Η. Καλδέλλη, η Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Β.Α. Αιγαίου και Νήσων κα.  Ε. Εγγλεζοπούλου.

Συμμετείχαν επίσης ως εκπρόσωποι των Μουσείων ο Καθηγητής Δ. Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, ο π. Ε. Κομνηνός, εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, η κα. Μ. Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π., η κα. Ν. Κάσδαγλη, εκπρόσωπος του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, ο κ. Δ. Καραπιπέρης, εκπρόσωπος του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Επικ. Καθ. Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας κα. Α. Χουρμουζιάδη.

Για την προετοιμασία της συνάντησης καθώς και τη διαμόρφωση των προτάσεων των Μουσείων προηγήθηκαν συναντήσεις του Δικτύου Μουσείων με τη συμμετοχή και του Αντιδημάρχου Λέσβου κ. Κ. Αστυρακάκη, ως εκπρόσωπου των Δημοτικών Μουσείων και του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδη, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης των Μουσείων της Λέσβου, τα οποία αποτελούν ένα μοναδικό στο είδος τους μουσειακό σύνολο για τη χώρα, το οποίο έχει τις δυνατότητες εφόσον αξιοποιηθεί και προβληθεί κατάλληλα να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ειδικότερα ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου συζητήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας για τη στήριξη των Μουσείων της Λέσβου από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς του τουρισμού ώστε τα Μουσεία της Λέσβου να αποτελέσουν πόλο έλξης νέων επισκεπτών αλλά και προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.

Μουσεία και Εκπαίδευση

Ειδικότερα, στον τομέα της αποτελεσματικής σύνδεσης των Μουσείων και των σχολείων προτάθηκε η εξαγγελία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μιας νέας κοινής δράσης με τα Μουσεία της Λέσβου και τίτλο “Μουσείο – Σχολείο” για την ενθάρρυνση σχολικών μονάδων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα Μουσεία. Στόχο θα έχει την επανασύνδεση των Μουσείων με την τοπική κοινωνία και αξιοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού κεφαλαίου.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την τόνωση του ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση επισκέψεων στη Λέσβο  σχολικών μονάδων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άλλων περιοχών της χώρας αλλά και του εξωτερικού και η αξιοποίηση των Μουσείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα στα οποία περιλαμβάνονται επισκέψεις στα Μουσεία και τις επισκέψεις σχολικών μονάδων από άλλες περιοχές της χώρας που πρόκειται να έλθουν το προσεχές διάστημα στη Λέσβο. Ζητήθηκε επίσης η συνεργασία και η στήριξη των φορέων του τουρισμού για τη διευκόλυνση των επισκέψεων.

Μουσεία και Τουρισμός

Διαπιστώθηκε η ανάγκη αξιοποίησης των Μουσείων από τους φορείς του Τουρισμού μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα τονώσουν το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα των Μουσείων, τα οποία συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και στην αναβάθμιση του ενδιαφέροντος επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Ειδικότερα συζητήθηκε:

  • η ένταξη επισκέψεων στα Μουσεία στα τουριστικά πακέτα που προσφέρουν τα τουριστικά γραφεία,
  • η καθιέρωση ειδικών τουριστικών προγραμμάτων που θα επικεντρώνονται σε επισκέψεις στα Μουσεία,
  • η καθιέρωση ειδικών τουριστικών διαδρομών οι οποίες να περιλαμβάνουν την επίσκεψη σε μουσειακούς χώρους,
  • η συνεργασία για την προώθηση των επισκέψεων στα Μουσεία στους επισκέπτες της Λέσβου μέσω των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων.

Το Δίκτυο των Μουσείων έχει προετοιμάσει θα διανέμει σε όλους τους φορείς σε τακτά διαστήματα, επικαιροποιημένη πληροφόρηση για τα ωράρια λειτουργίας και τις εκδηλώσεις όλων των Μουσείων ώστε να υποστηριχθεί η προσπάθεια.

Συζητήθηκε επίσης η ενθάρρυνση οργανωμένων επισκέψεων των εκθέσεων των Μουσείων από φορείς, συλλόγους και σωματεία.  Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η σχέση των Μουσείων με την τοπική κοινωνία και θα διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα των Μουσείων από τους κατοίκους και επισκέπτες της Λέσβου.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ-Σύσκεψη με φορείς

Στο ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των Μουσείων του Δήμου Λέσβου, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π., του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος και του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

Άξονες της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ