ΔΙΕΘΝHΣ ΗΜΕΡΑ ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ 2022

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και

το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

σας προσκαλούν στην εκδήλωση

ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ

ΛΕΣΒΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO

την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 6.30 μ.μ.

στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Ανακαλύπτοντας την Γεωποικιλότητα στη Λέσβο – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» είναι το θέμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνει το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται παγκοσμίως για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας που καθιερώθηκε πρόσφατα από την UNESCO.

Η Διεθνής Ημέρα Γεωποικιλότητας γιορτάζεται φέτος για πρώτη φορά και κάθε χρόνο θα γιορτάζεται στις 6 Οκτωβρίου. Κύριος στόχος της είναι να μας φέρει σε επαφή με την ποικιλομορφία των σχηματισμών, των γεωμορφών , των πετρωμάτων και των απολιθωμάτων  συγκροτούν την ποικιλία των θέσεων της  γεωλογικής κληρονομιάς της γης ώστε να την γνωρίσουμε και να την προστατεύσουμε.

Φέτος γιορτάζεται ταυτόχρονα από Ερευνητικούς Φορείς, Πανεπιστήμια, Μουσεία και ιδιαίτερα στα 177 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO σε όλες τις ηπείρους, τα οποία οργανώνουν ποικιλία εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία της γεωλογικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη των Γεωπάρκων ως χώρων μάθησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18.00Εγγραφές
18.30Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωγραφίας
Καθηγητής Α. Κίζο  
 Χαιρετισμοί
18.45Παγκόσμια Ημέρα Γεωποικιλότητας. Γιατί είναι σημαντική η ανάδειξη της Γεωποικιλότητας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να την προστάσουμε και να την αναδείξουμε. Οι δράσεις του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων  και η Λέσβος.
Νικόλαος Ζούρος, Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας
19.10Γεωποικιλότητα της Λέσβου. Γεώτοποι – Mνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς: Αναγνώριση – Ερμηνεία – Αξιολόγηση και Ανάδειξη  
Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
19.303Δ Geo Heritage Map: Αναγνώριση, Τεκμηρίωση και Παρακολούθηση με μεθόδους 3Δ χαρτογράφησης   στην Διαχείριση Μνημείων Γεωλογικής κληρονομιάς – Η περίπτωση των γεωτόπων της Λέσβου.
Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης, Τμήμα Γεωγραφίας
19.50Εκπαιδευτικές δράσεις για την ανάδειξη της Γεωποικιλότητας στο Γεωπάρκο Λέσβου.
Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νικόλαος Ζούρος, Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας
20.10Συζήτηση για τις πρωτοβουλίες ανάδειξης μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς στη Λέσβο – Ο ρόλος της εκπαίδευσης
21.00  Πέρας εκδήλωσης

H Λέσβος συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, η οποία προωθεί τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας με κύριους στόχους:

  • την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη σεβασμού προς τη γης μας, το τοπίο και το περιβάλλον,
  • την εκπαίδευση και ενεργοποίηση των μαθητών και των νέων ώστε να αναλάβουν προσωπική ευθύνη για τη προστασία της γεωλογικής μας κληρονομιάς,
  • τη συνεργασία με Πανεπιστήμια και τοπικούς φορείς και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, των Περιφερειακών και Εθνικών Δικτύων Γεωπάρκων και άλλων οργανισμών για την προστασία της γεωποικιλότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosgeopark.gr, www.lesvosmuseum.gr,  www.petrifiedforest.gr.