ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2021<br>“Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Κοινωνία”<br>Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, 19.00-21.30

Ποιο θα θέλαμε να είναι το μέλλον του πλανήτη και πώς τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας μπορούν να συμβάλουν σ’αυτό;

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Κοινωνία”.

Με το φετινό θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» το ICOM προσκαλεί τα μουσεία, τους επαγγελματίες των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες, να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να μοιραστούν νέες δημιουργικές δράσεις και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας. Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας. Η λειτουργία των μουσείων επηρεάστηκε βαθύτατα, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο τρία Μουσεία Φυσικής Ιστορίας διερευνούν τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία και στοχάζονται πώς μπορούν να συμβάλουν στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Το θέμα της εκδήλωσης θα επικεντρωθεί στον ιδιαίτερο ρόλο των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στην κοινωνία και ειδικότερα στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η συνεχής υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η περιβαλλοντική ρύπανση, η διατάραξη των οικοσυστημάτων, η απώλεια βιοποικιλότητας.

Ποια είναι η συμβολή των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτά τα καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα;

Μέρος της εκστρατείας της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι επίσης η προώθηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέσω των δικτύων του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων-ICOM. Το 2021, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στους Στόχους που αντιπροσωπεύουν: ποιοτική εκπαίδευση (4), αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη (8), βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (11) και δράση για το κλίμα (13).

Η δράση για την κλιματική αλλαγή είναι από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον, η πρόσφατη πανδημία έθεσε στην παγκόσμια ατζέντα το ζήτημα της κακής διαχείρισης της φύσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα φυσικά οικοσυστήματα. Με ποιους τρόπους τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας ενημερώνουν για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της; Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν τους τρόπους αντιμετώπισής της και να αναλάβουν τα ίδια δράση;

Τα τελευταίο διάστημα επίσης, πολλά μουσεία και χώροι πολιτισμού σ’όλον τον κόσμο θέτουν τη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος κεντρικό άξονα του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων τους, υιοθετούν και προωθούν τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και εντάσσουν το θέμα της βιωσιμότητας στον χώρο του πολιτισμού. Προχωρούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τους, στην ενσωμάτωση οικολογικών πρακτικών στην καθημερινή τους λειτουργία και ακόμη στην διοργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ποικίλων δράσεων με σκοπό την προώθηση της οικολογικής συνείδησης. Ποια είναι η συμβολή των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στην προώθηση των 17 Στόχων;

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom.

H είσοδος στην πλατφόρμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του συνδέσμου:

https://us02web.zoom.us/j/88502941166?pwd=Yzcybi9RK0VpSUxFSDhCaTg1VGtKdz09

Meeting ID: 885 0294 1166

Passcode: 8sHL57

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ