ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO

Ένα διεθνές πρόγραμμα για τη γεωδιατήρηση,

τη γεωεκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη  

Λέσβος, 20 – 30 Ιουνίου 2016

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ UNESCO

Ξεκίνησαν στην Καλλονή οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων, με αντικείμενο «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO». Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 30 Ιουνίου 2016, οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Διάλεξη Ζούρος_Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων στη ΛέσβοΤο Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων συγκεντρώνει έντονο διεθνές ενδιαφέρον και προβάλλει τη Λέσβο ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και τη λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο. Συμμετέχουν στελέχη γεωπάρκων, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνοι φορέων τουρισμού από την Αϊτή, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ινδονησία, το Ιράν, την Ιταλία, την Κίνα, την Κύπρο, το Μπαγκλαντές, την Πορτογαλία, τη Σενεγάλη, την Τυνησία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου θα διδάξουν Καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων αλλά και Καθηγητές από το εξωτερικό, διακεκριμένοι επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα και ειδικοί επιστήμονες από την UNESCO, οι οποίοι αποτελούν κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως οι οποίοι ασχολούνται με θέματα διαχείρισης γεωπάρκων, ανάδειξης φυσικών μνημείων και ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

Τα θεματικά αντικείμενα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων περιλαμβάνουν:

 • Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Ένα νέο σήμα ποιότητας της UNESCO
 • Νομικό πλαίσιο και λειτουργία του νέου προγράμματος της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»
 • Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων – Η δομή, η λειτουργία και οι δραστηριότητες
 • Περιφερειακά δίκτυα Γεωπάρκων και Εθνικά Φόρουμ Γεωπάρκων – Δομή και δραστηριότητες
 • Παγκόσμια Γεωπάρκα – Διαδικασίες αξιολόγησης
 • Αξιολόγηση περιοχών φυσικής κληρονομιάς
 • Προστασία, συντήρηση και διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς στα Παγκόσμια Γεωπάρκα
 • Γεωπάρκα και αειφόρος κοινωνικο-οικονομική τοπική ανάπτυξη
 • Παγκόσμια Γεωπάρκα και γεω-δραστηριότητες
 • Πολιτιστική κληρονομικά και άυλη κληρονομιά στα Παγκόσμια Γεωπάρκα
 • Παγκόσμια Γεωπάρκα: προβολή, εργαλεία επικοινωνίας και ερμηνεία της φυσικής κληρονομιάς
 • Θεματικά Δίκτυα Γεωπάρκων
 • Διαδικασία ένταξης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα συμμετάσχουν σε ειδικές εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Γεωπάρκο Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Παράλληλα, θα επισκεφτούν μουσεία, μέλη του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου, παραδοσιακούς οικισμούς, γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς.

Η διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην προβολή της Λέσβου στο εξωτερικό ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα ώστε τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Σχολείου να αποτελέσουν αντικείμενο δραστηριότητας με σημαντική αναπτυξιακή, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση για τη Λέσβο.