Συνεχίζονται οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών και οι εκπαιδευτικές δράσεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 η προβολή του ντοκιμαντέρ του ΒΒC «H λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη». Παράλληλα, με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκαν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης γέμισε από παιδιά που συμμετείχαν σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα τα πουλιά.

Την προβολή του ντοκιμαντέρ προλόγισε ο Δρ. Γιώργος Κόκκορης, Καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του ντοκιμαντέρ ενώ ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης και προβολής της σχέσης του Αριστοτέλη με τον υγροβιότοπο της Καλλονής και ανάδειξής του ως το χώρο που γεννήθηκε η επιστήμη της Βιολογίας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, που διοργανώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  κέρδισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Μέσα από ποικίλες καλλιτεχνικές και πολυαισθητηριακές δραστηριότητες, καθώς και εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιδιά όλων των ηλικιών μαζί με τις οικογένειές τους είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πλούσια βιοποικιλότητα του Κόλπου Καλλονής και την αξία των υγροτόπων του, να ενημερωθούν για τους κινδύνους που διατρέχουν και να ευαισθητοποιηθούν για την

Νέοι περίπατοι παρατήρησης πουλιών

το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου 2020

Μετά τις επιτυχημένες δράσεις του Οκτωβρίου, οι οποίες προσέλκυσαν πλήθος κόσμου από όλη τη Λέσβο, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζει τη δραστηριότητά του και τον Νοέμβριο με νέες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 κατά τις ώρες 10.00-12.00, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής για εξόρμηση παρατήρησης πουλιών. Μετά από έξι εξορμήσεις παρατήρησης, αποκλειστικά για υγροτοπικά πουλιά, θα προχωρήσουμε ένα ακόμη επίπεδο. Ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουμε με την παρατήρηση των μικρόπουλων που ζουν πλάι μας.

Συγκεκριμένα, θα κάνουμε ένα ευχάριστο περίπατο από το ΚΠΕΝ μέχρι τους γειτονικούς του υγροτόπους και την ακρογιαλιά του Κόλπου Καλλονής διασχίζοντας ταυτόχρονα αγροτικές και οικιστικές εκτάσεις. Έτσι θα δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα είδη πουλιών. Στην πορεία οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τα βήματα για αναγνώριση πουλιών (τι παρατηρούμε, λήψη σημειώσεων) και στο τέλος επιστρέφοντας στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ θα γίνει τελική σύνθεση με τη βοήθεια οδηγών αναγνώρισης. Ο κάθε παρατηρητής θα έχει το δικό του ζευγάρι κυάλια και σημειωματάριο. Η πλαισίωση από έμπειρους παρατηρητές πουλιών είναι ευπρόσδεκτη καθώς περισσότερα ζευγάρια μάτια εντοπίζουν περισσότερα πουλιά!

Προτείνεται να έρθετε με καπέλο και άνετα παπούτσια. Κάτι σημαντικό είναι τα ρούχα σας να μην είναι σε φανταχτερά χρώματα αλλά σε αρμονία με το φθινοπωρινό περιβάλλον, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα πουλιά από ακόμη πιο κοντινές αποστάσεις!

Η εξόρμηση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά (που μπορούν να περπατήσουν συνολική απόσταση 2 χλμ) και είναι δωρεάν, με σημείο αρχικής συνάντησης τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ στη Σκάλα Καλλονής.

Όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία Covid-19 θα τηρηθούν αυστηρά. Η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων είναι απαραίτητες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες εξορμήσεις και για δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 22510-47033.