Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεών του με θέμα «Γιορτές της Γης», οργανώνει και φέτος το καλοκαίρι μια ποικιλία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
► «Μαχαιρόδοντες, Δεινοθήρια και Μαμούθ στο Αιγαίο – Κλιματικές αλλαγές στο αρχείο των απολιθωμάτων»
Την Παρασκευή 7 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλόγο-Παλαιοντολόγο του Μουσείου.
Παρουσιάζονται στοιχεία για ζώα που έζησαν στο παρελθόν στην περιοχή του Αιγαίου όπως οι φοβεροί Μαχαιρόδοντες, τα φυτοφάγα Δεινοθήρια και Μαμούθ, οι Καμηλοπαρδάλεις και τα Ιππάρια, οι Γαζέλες, οι Αντιλόπες αλλά και τα Πρωτεύοντα είδη που τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στα οικοσυστήματα και μας προειδοποιούν για το μέλλον.
Θα ακολουθήσει περιήγηση των παρευρισκόμενων στην εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου που είναι αφιερωμένη στα ζώα του Αιγαίου.
► «Η ζωή στην τροπική λίμνη του Γαβαθά»
Την Παρασκευή 14 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλόγο-Παλαιοντολόγο του Μουσείου.
Παρουσιάζονται τα πλέον πρόσφατα στοιχεία μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της πανίδας που βρέθηκε στις όχθες της τροπικής λίμνης πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή του Γαβαθά.
Θα ακολουθήσει παρατήρηση των ζωικών απολιθωμάτων της περιοχής του Γαβαθά με τη χρήση ειδικών στερεοσκοπικών μικροσκοπίων.
► «Μετανάστες στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια – Το πέρασμα από την Αφρική στην Ευρώπη»
Την Παρασκευή 21 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλόγο-Παλαιοντολόγο του Μουσείου, με θέμα «Μετανάστες στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια – Το πέρασμα από την Αφρική στην Ευρώπη».
Η συναρπαστική ιστορία των μετακινήσεων ζώων από την Αφρική προς την Ευρώπη με γέφυρα το Αιγαίο όπως αποδεικνύεται από τα παλαιοντολογικά ευρήματα.
► «Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 12ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Γεωτεκτονικό πλαίσιο – Ενεργά ρήγματα – Σεισμική ιστορία
Μεθοδολογία τριδιάστατης αποτύπωσης των επιφανειακών αποτελεσμάτων της σεισμικής δραστηριότητας
Εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας – Πρώτα συμπεράσματα
Την Παρασκευή 28 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον διευθυντή του Μουσείου καθηγητή Νίκο Ζούρο, με θέμα “Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 12ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Γεωτεκτονικό πλαίσιο – Ενεργά ρήγματα Σεισμική ιστορία – Πρώτα συμπεράσματα”.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Προβολές ντοκιμαντέρ σχετικά με τον μεγάλο φυσικό και γεωλογικό πλούτο της Λέσβου και άλλα ενδιαφέροντα θέματα της φυσικής ιστορίας του πλανήτη μας οργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κάθε Πέμπτη του Ιουλίου και ώρα 20.00. Οι προβολές έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Μουσείου με θέμα «Γιορτές της Γης», που ως στόχο έχουν να αναδείξουν επιστημονικά θέματα που σχετίζονται με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αλλά και διάφορες πτυχές της φυσικής ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, και υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.
► «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο»
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο», μια παραγωγή του Εργαστηρίου Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ανδρέα Τρούμπη, θα προβληθεί την Πέμπτη 13 Ιουλίου και ώρα 20:00. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα πλούσια οικοσυστήματα των μεγάλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά της Λέσβου.
► «Με ένα σφυρί και μία λούπα»
Την Πέμπτη 20 Ιουλίου και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Με ένα σφυρί και μία λούπα». Στόχος των συντελεστών του ντοκιμαντέρ, διάρκειας μίας ώρας, είναι να έρθει το ευρύ κοινό πιο κοντά στην επιστήμη της Γεωλογίας και τα θεματικά αντικείμενά της. Για την υλοποίηση της ταινίας συνεργάστηκαν στενά ο Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. Βασίλης Μέλφος, ο Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. Αλέξης Χατζηπέτρος, η φοιτήτρια Γεωλογίας Α.Π.Θ. Ζωή Πανταζοπούλου και η Ιωάννα Παρλάντζα που σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ, ενώ η παραγωγή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
► «Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης»
Την Πέμπτη 27 Ιουλίου και ώρα 20:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό άγνωστες εικόνες από εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και τοπία του χερσαίου και θαλάσσιου τμήματος του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει γιγαντιαίους απολιθωμένους κορμούς δέντρων αλλά και το δραματικό ηφαιστειακό παράκτιο τοπίο, τις χαράδρες και τις αινιγματικές γεωμορφές αλλά και παράκτιες σπηλιές, θαλάσσιες αψίδες, απολιθωματοφόρους ορίζοντες και κυψελοειδείς μορφές διάβρωσης που μαγνητίζουν το βλέμμα και εξάπτουν τη φαντασία.
ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ
Δράση για οικογένειες τις Κυριακές του Ιουλίου
Κυριακή ώρα 10:30 π.μ.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σχεδίασε και προσφέρει όλες τις Κυριακές του Ιουλίου την πρωτότυπη δράση για οικογένειες «Περίπατοι στο Μουσείο και το Απολιθωμένο Δάσος».
Οι περίπατοι με τη συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου προσφέρουν έναν διαφορετικό τρόπο γνωριμίας με τους θησαυρούς του Μουσείου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» και «Εξέλιξη του Αιγαίου» μέσα από επιστημονικές παρουσιάσεις από το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου.
Ακολουθεί ο περίπατος στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου οι επισκέπτες θα γνωρίσουν στη φυσική τους θέση εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς και ριζικά συστήματα δένδρων που αποκαλύφθηκαν μέσω ανασκαφικών εργασιών.
Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με το μοναδικό υποτροπικό δάσος και το οικοσύστημά του που διατηρήθηκε μέσα στα υλικά των ηφαιστειακών εκρήξεων πριν 19 εκατομμύρια χρόνια, αλλά και με τις ιδιαίτερες γεωλογικές διεργασίες που έχουν οδηγήσει στη δημιουργία του Αιγαίου.
Η δράση πραγματοποιείται στις 10:30 π.μ. κάθε Κυριακή του Ιουλίου.