Γιορτάζουμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ </br>στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τους υγρότοπους του κόλπου Καλλονής

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και εκπαίδευση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, o Δήμος Δυτικής Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνδιοργανώνουν ποικίλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, τους υγρότοπους του Κόλπου Καλλονής και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν οι κάτωθι δράσεις:

Α. (10:00)  Παρατήρηση πουλιών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους- Σάββατο 5 Ιουνίου

Η εξόρμηση παρατήρησης θα πραγματοποιηθεί πρωινές ώρες. Τα είδη στόχοι είναι τα αναπαραγόμενα είδη της Λέσβου με σκοπό τη μύηση στην παρατήρηση πουλιών και την ανάδειξη της σημασίας της προστατευόμενης περιοχής του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η περιήγηση και η ορνιθοπαρατήρηση θα πραγματοποιηθούν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού (τηλεσκόπια, κιάλια, οδηγούς αναγνώρισης).

Β. (12:30)  Εκπαιδευτική δράση «Πράσινο Μουσείο» – Σάββατο 5 Ιουνίου

Ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και παρουσίαση για την σημασία της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.

Γ. (18:00)  Απογευματινή εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής – ΚΠΕΝ Καλλονής – Σάββατο 5 Ιουνίου

Η εξόρμηση παρατήρησης θα πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες, μέχρι το σούρουπο. Τα είδη στόχοι είναι για άλλη μια φορά τα αναπαραγόμενα υγροτοπικά είδη της Λέσβου με σκοπό τη μύηση στην παρατήρηση πουλιών και την ανάδειξη της σημασίας της προστατευόμενης περιοχής του υγροτόπου των Αλυκών Καλλονής. Η περιήγηση και η ορνιθοπαρατήρηση θα πραγματοποιηθούν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού (τηλεσκόπια, κιάλια, οδηγούς αναγνώρισης).

Δ. Καθαρισμός υγροτόπων από πλαστικά, ορνιθοπαρατήρηση και παρουσίαση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες την Κυριακή 6 Ιουνίου

Σε συνεργασία με το Σύλλογο «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά –Lesvos Plastic Free» θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021:

  • (10:00) Καθαρισμός της αγαπημένης μας περιοχή για παρατήρηση πουλίων στις Αλυκές Καλλονής, με σημείο αρχικής συνάντησης το παρατηρητήριο της ΒΔ πλευράς και ορνιθοπαρατήρηση.
  • (11.00) Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο ΚΠΕΝ με θέμα τα φλαμίγκο φια παιδιά όλων των ηλικιών.
  • (12:30) Παρουσίαση με θέμα «Πλαστικά στις θάλασσές μας» και ταυτόχρονα παιχνίδια και εργαστήριο κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά, για παιδιά και μεγάλους, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ στη Σκάλα Καλλονής.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στις ομάδες παρατήρησης πουλιών, τον καθαρισμό και την παρουσίαση μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434 και 6972-809610.