ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΠΡΩΤΟΠΕΥΚΙΔΑΣ Νο 20

Στο ανώτερο τμήμα του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους συναντάμε συστάδες προγονικών πεύκων. Ένα από απολιθωμένα δένδρα με τα εντυπωσιακότερα χρώματα αποτελεί ο απολιθωμένος κορμός Νο20. Πρόκειται για το κατώτερο τμήμα του κορμού και το ριζικό κόμβο ιστάμενου απολιθωμένου κορμού πρωτοπευκίδας. Οι έντονοι χρωματισμοί από το βαθύ πορφυρό μέχρι το κίτρινο και το λευκό, το καλά διατηρημένο ριζικό σύστημα και οι ευδιάκριτοι αυξητικοί δακτύλιοι χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο απολίθωμα. Οι χρωματισμοί του απολιθωμένου κορμού οφείλονται σε οξείδια διαφόρων μεταλλικών στοιχείων (σιδήρου Fe, χαλκού Cu, μαγγανίου Mn, κλπ.) τα οποία περιέχονται στο υδροθερμικό διάλυμα που προκάλεσε την απολίθωση του κορμού.

Οι συστάδες πρωτοπευκίδων στο Πάρκο αποτελούν μια διεθνή μοναδικότητα καθώς εδώ βρίσκεται η θέση που για πρώτη φορά ταυτοποιήθηκε το είδος αυτό. Κατά τις πρόσφατες εργασίες για την ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο, δημιουργήθηκαν νέες ξύλινες περιφράξεις προστασίας, με στόχο το απολίθωμα να αναδεικνύεται καθώς προβάλει μέσα από τα ηφαιστειακά πετρώματα στο φυσικό του περιβάλλον.

ΚΟΡΜΟΣ ΚΩΝΟΦΟΡΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ Νο 46

Περπατώντας στην διαδρομή «Το δάσος της Σεκόιας» συναντάμε έναν γιγάντιο κορμό Σεκόιας. Το κατώτερο μέρος του κορμού βρίσκεται όρθιο στη φυσική του θέση, ενώ ένα εντυπωσιακό τμήμα του κείτεται στο έδαφος, παρασυρμένο από τα νερά μικρού χειμάρρου που σχηματίζεται στο σημείο αυτό.Το ύψος του κορμού που βρίσκεται ακόμα στην αρχική του θέση φθάνει το 1m περίπου ενώ το τμήμα του κορμού που έχει αποκοπεί έχει μήκος 3,30m Η περίμετρος του είναι 3,70m!Πρόκειται για ένα απολιθωμένο κορμό κωνοφόρου δένδρου που ανήκει στην οικογένεια των Ταξοδιείδων και συγκεκριμένα για το είδος Taxodioxylon gypsaleum, προγονική μορφή του σύγχρονου είδους Σεκόια η αειθαλής.Ο κορμός παρουσιάζει πολύ καλή διατήρηση των μορφολογικών γνωρισμάτων του ξύλου και ιδιαίτερα των αυξητικών δακτυλίων.

ΚΟΡΜΟΣ ΚΩΝΟΦΟΡΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ Νο 49

Κατηφορίζοντας προς τη μεγαλύτερη περιπατητική διαδρομή του πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περπατήσει στο «Δάσος της Σεκόιας», που υπήρχε στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Εκεί, βρίσκονται οι μεγαλύτεροι κορμοί κωνοφόρων δέντρων σε ολόκληρο το πάρκο!

Στο βάθος της μικρής κοιλάδας που διασχίζει το Πάρκο, μια εντυπωσιακή συστάδα κωνοφόρων δένδρων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς είναι ο ιστάμενος απολιθωμένος κορμός κωνοφόρου δένδρου που εχει διατηρηθεί στην αρχική θέση αναπτυξης του όπως δείχνει το τμήμα από το ανώτερο ριζικό σύστημα που έχει αποκαλυφθεί. Ο κορμός παρουσιάζειι εξαιρετική διατηρηση και φέρει έντονους χρωματισμούς που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Το ύψος του φθάνει το 1.80 μέτρα.

ΑΠΟΛΙΘΩΜENOΣ ΚΟΡΜΟΣ 8

Πλατύφυλλο Δέντρο

Ξεκινώντας την ανακάλυψη του Απολιθωμένου Δάσους μέσα από την πρώτη περιπατητική διαδρομή «Ανακαλύπτοντας το Απολιθωμένο Δάσος των Κωνοφόρων», ο επισκέπτης έχεις την ευκαιρία να θαυμάσει εντυπωσιακά απολιθώματα.

Ένα από αυτά τα απολιθώματα αποτελεί και ο απολιθωμένος κορμός Νο8. Πρόκειται για το κατώτερο τμήμα και το ριζικό κόμβο ιστάμενου απολιθωμένου κορμού πλατύφυλλου δένδρου.
Οι έντονοι χρωματισμοί, το άριστα διατηρημένο ριζικό σύστημα και οι έντονοι αυξητικοί δακτύλιοι, μεγάλου πάχους, στο εσωτερικό του τμήμα, χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο απολίθωμα.

Οι έντονοι χρωματισμοί του απολιθωμένου κορμού δεν σχηματίζονται με τον φυσικό χρωματισμό του ξύλου αλλά οφείλονται σε οξείδια διαφόρων μεταλλικών στοιχείων (σιδήρου Fe, χαλκού Cu, μαγγανίου Mn, κλπ.) τα οποία περιέχονται στο υδροθερμικό διάλυμα που απολίθωσε τον κορμό.

Εξαιτίας των πρόσφατων εργασιών για την ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο, απομάκρυνε τα προστατευτικά τοιχεία και δημιουργήθηκαν νέες ξύλινες περιφράξεις προστασίας, με στόχο το απολίθωμα να φαίνεται στον φυσικό του περιβάλλον.

ΑΠΟΛΙΘΩΜENOΣ ΚΟΡΜΟΣ 69

Ο μεγαλύτερος όρθιος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο!

Οι εργασίες ανάδειξης του μεγαλύτερου ιστάμενου απολιθωμένου κορμού στον κόσμο ολοκληρώθηκαν, αποκαλύπτοντας στα μάτια του επισκέπτη την εντυπωσιακή εικόνα του γιγάντιου κορμού που περιβάλλεται από στρώματα ηφαιστειακής στάχτης.

Ο κορμός ανήκει σε ένα είδος προγονικής σεκόιας και έχει αποκαλυφθεί σε ύψος 7,20 m ενώ η περίμετρος του είναι 8,58 m. Το είδος Τaxodioxylon albertense, αποτελεί πρόγονο της σεκόιας της αειθαλούς Sequoia semprevirens, που συναντάται σε εθνικά πάρκα στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον.

Oι εργασίες συντήρησης και συγκόλλησης μικρών θραυσμάτων, ο καθαρισμός και η αισθητική αποκατάσταση των πλήρως αναστρέψιμων επεμβάσεων έδωσαν ιδιαίτερη αίγλη στο μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης.

Η ανάδειξη της απολιθωματοφόρας θέσης απομάκρυνε τα προστατευτικά τοιχεία και την περίφραξη από το απολίθωμα, κατασκευάσθηκε δίκτυο αποστράγγισης από τα όμβρια και δημιουργήθηκαν νέες ξύλινες περιφράξεις προστασίας.

ΑΠΟΛΙΘΩΜENOI KOPMOI 40-41

Συστάδα δένδρων σεκόιας

Μια συστάδα απολιθωμένων δένδρων σεκόιας στο βάθος της κοιλάδας του Πάρκου εντυπωσιάζει τους επισκέπτες
Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε ένα εντυπωσιακό ιστάμενο απολιθωμένο κορμό προγονικής μορφής σεκόιας (Νο 41) o οποίος ήλθε στο φως από την φυσική διάβρωση αλλα και τις εργασίες ανάδειξης και συντήρησης των απολιθωματοφόρων θέσεων του Πάρκου που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το ανώτερο τμήμα του κορμού, έχει σπάσει και βρίσκεται δίπλα στο κατώτερο τμήμα που βρίσκεται στη φυσική θέση ανάπτυξης του και περιβάλλεται από στρώματα ηφαιστειακής στάχτης.
Εντυπωσιάζουν τα χρώματα του και εμφανίζει καλή διατήρηση των χαρακτηριστικών. Ο απολιθωμένος κορμός διατηρεί σε άριστη μορφή τη δομή του ξύλου και είναι ευδιάκριτοι οι αυξητικοί δακτύλιοι. Το ανώτερο τμήμα του κορμού έχει μήκος 2,50 μέτρων και το κατώτερο τμήμα του κορμού που εμφανίζεται στη φυσική θέση ανάπτυξης του, έχει ύψος 63 εκατοστά.

Πίσω του διακρίνεται ένας εμβληματικός απολιθωμένος κορμός του Πάρκου, ο Νο 40 ιστάμενος απολιθωμένος κορμός σεκόιας ύψους 4,50 m με περίμετρο 3,70 m. Πρόκειται για νεαρό άτομο του είδους Taxodioxylon gypsaceum , προγονική μορφή σεκόιας. Το είδος Taxodioxylon gypsaceum μαζί με το είδος Τaxodioxylon albertense, αποτελούν πρόγονο της σεκόιας της αειθαλούς Sequoia semprevirens, που συναντάται σήμερα σε εθνικά πάρκα στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον.

Οι εργασίες ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών ολοκληρώθηκαν, αποκαλύπτοντας μια συστάδα δένδρων σεκόιας που έζησε στην περιοχή του πάρκου πριν 18,5 εκατομμύρια χρόνια και απολιθώθηκε στην θέση αναπτυξής της.

ΑΠΟΛΙΘΩΜA 66
Ανασύσταση απολιθωμένου κορμού καρποφόρου δένδρου

Οι πρόσφατες εργασίες ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Κύρια Απολιθωμένη, οδήγησαν στην ανασύσταση ενός εντυπωσιακού απολιθωμένου κορμού καρποφόρου δένδρου, τα θραύσματα του οποίου βρέθηκαν κατά τις εργασίες διάνοιξης ενός μονοπατιού, μέσα σε εδαφικό ορίζοντα.

Οι προσεκτικές εργασίες που ακολούθησαν περιλάμβαναν την συλλογή των θραυσμάτων, τον καθαρισμό και την ταύτισή τους, ενώ σύντομα εντοπίσθηκε το κατώτερο τμήμα του κορμού σκεπασμένο από τον ίδιο εδαφικό ορίζοντα.

Η ανασκαφή που ακολούθησε στην θέση αυτή αποκάλυψε ένα τμήμα του ιστάμενου απολιθωμένου κορμού στην θέση ανάπτυξης του. Στο εσωτερικό του κορμού υπήρχε σημαντική ποσότητα πυροκλαστικού υλικού, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στον κορμό του δένδρου υπήρχε ανοιχτή κοιλότητα που γέμισε με ηφαιστειακά υλικά πριν την απολίθωση.

Με μεγάλη προσοχή οι συντηρητές του Μουσείου προχώρησαν στην ανασύσταση του κορμού με την συγκόλληση των τμημάτων που βρέθηκαν στην θέση αυτή, δημιουργώντας ένα νέο σημαντικό τεκμήριο της απολιθωμένης χλωρίδας.


“ ΑΠΟΛΙΘΩΜENOΣ ΚΟΡΜΟΣ 59
Γιγάντιος απολιθωμένος κορμός προγονικής μορφής κυπαρισσιού.”

Το συνολικό μήκος του κορμού που έχει αποκαλυφθεί από τη φυσική διάβρωση και τις εργασίες ανάδειξης του είναι 4,55 μέτρα και η διάμετρος του 1,20 μέτρα.

Πρόκειται για νέο είδος δένδρου που προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το νέο είδος Tetraclinoxylon velitzelosii, ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσίδων, στην οποία ανήκουν τα σύγχρονα είδη κυπαρισσιού.

Ο κορμός έχει σπάσει στη βάση του, με αποτέλεσμα δίπλα του να βρίσκεται το ανώτερο τμήμα του κορμού σπασμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια.

Ο απολιθωμένος κορμός διατηρεί εμφανή τα αρχικά χαρακτηριστικά του ξύλου γεγονός που οδήγησε στην αναγνώριση του είδους. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει ευδιάκριτα γνωρίσματα του δένδρου όπως η επιφάνεια του κορμού και οι αυξητικοί δακτύλιοι.


“ ΑΠΟΛΙΘΩΜENOΣ ΚΟΡΜΟΣ 58 – Σεκόια”

Ο απολιθωμένος κορμός αποκαλύφθηκε από τη φυσική διάβρωση και τις εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης των απολιθωματοφόρων θέσεων.

Πρόκειται για το είδος Taxodioxylon gypsaceum προγονικού είδους της σύγχρονης Σεκόιας (Coastal Redwood) που φύεται στις δυτικές ακτές των Η.Π.Α..

Ο απολιθωμένος κορμός διατηρεί σε άριστη μορφή τη δομή του ξύλου και είναι ευδιάκριτοι οι αυξητικοί δακτύλιοι. Τα τμήματα του απολιθώματος εμφανίζουν εντυπωσιακά χρώματα, σε όλο τους το μήκος που οφείλεται κυρίως σε οξείδια σιδήρου που χρωμάτισαν το πυριτικό ρευστό που προκάλεσε την απολίθωση.