Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνου Σεισμού & Τσουνάμι </br>13 – 29 Οκτωβρίου 2021</br>στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Καταστροφές οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το σεισμικό κίνδυνο και τον κίνδυνο από τσουνάμι οι οποίες θα πραγματοποιούνται για τάξεις σχολείων από τη Tετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 έωςκαι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 (https://youtu.be/ipCTycrDiZg).

Φέτος το θέμα του εορτασμού εστιάζει στην διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και την μείωση των επιπτώσεων και της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Το Μουσείο ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου συνεργάζεται με Γεωπάρκα, Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς φορείς που σχετίζονται με γεω-κινδύνους σε όλο τον κόσμο και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, και ειδικότερα η ομάδα εργασίας για τους γεω-κινδύνους, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων για τα αίτια των φυσικών κινδύνων και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια των σχολικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων πραγματοποιείται:

  • ενημέρωση και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς και τα τσουνάμι,
  • παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας
  • προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και η εφαρμογή των μέτρων προστασίας.
  • Ενημέρωση για τη σχέση τον σεισμών με το τσουνάμι, παρουσίαση ιστορικών στοιχείων για τσουνάμι στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν τα μέτρα προστασίας
  • βιωματικό εκπαιδευτικό πείραμα προσομοίωσης τσουνάμι. Ειδικά για την εκπαιδευτική δραστηριότητα αξιοποιείται ειδική δεξαμενή προσομοίωσης δημιουργίας τσουνάμι όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γέννηση των τσουνάμι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Καταστροφές έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου οργανώνονται παγκοσμίως δράσεις με σκοπό να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και  η πραγματοποίηση δράσεων για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα – τσουνάμι.

Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης Επιπτώσεων από Καταστροφές πραγματοποιούνται παγκοσμίως ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις για παιδιά, νέους και πολίτες από όλο τον κόσμο, από Γεωπάρκα, σχολεία και δίκτυα νέων, εκπαιδευτικούς, εθνικούς φορείς, επιστημονικές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμους, Περιφέρειες και Κοινότητες, εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 22510-47033,  22530-54434, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.