ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2018  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο και την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018 θα οργανώσει στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι ειδική νυχτερινή περιήγηση.

Από 8 έως 10 το βράδυ την Κυριακή 26 Αυγούστου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί όλους τους φίλους του να γνωρίσουν τα απολιθωμένα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου αλλά και τα μυστικά της συντήρησης και ανασκαφής απολιθωμάτων.

Ειδικότερα, oι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αρχικά την ειδική επιστημονική προβολή για τη δημιουργία και τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους. Στη συνέχεια, θα γνωρίσουν από κοντά τα απολιθωμένα ευρήματα στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου με αναφορά στα νεότερα ευρήματα και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το επιστημονικό προσωπικό Μουσείου για τη σημασία και την αξία των συλλογών καθώς και τον τρόπο που αυτές δημιουργούνται.

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν σπάνια απολιθωμένα τα οποία αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της εξέλιξης των φυτών στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Η χλωρίδα του Απολιθωμένου Δάσους παρουσιάζεται με τους αντιπροσώπους περισσότερων από σαράντα διαφορετικών ειδών. Απολιθωμένοι κορμοί, κλαδίσκοι, εντυπωσιακά απολιθωμένα φύλλα και αποτυπώματα φύλλων, καρποί και ρίζες δένδρων εμφανίζονται μπροστά σε μεγάλων διαστάσεων γραφήματα.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς. Η δημιουργία του, πριν από 20.000.000 χρόνια συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Αιγαίο την περίοδο του Μειόκαινου. Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής, γεωλογικής, παλαιοντολογικής και εκπαιδευτική του αξίας έχει ανακηρυχθεί από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και προστατεύεται έκταση 150.000 στρεμμάτων στην δυτική χερσόνησο της Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434, www.lesvosmuseum.gr.